Door de maatregelen tegen corona zijn de gebruikelijke tentamens in de lokalen op hogeschool of universiteit niet mogelijk. Daarmee zijn ook de gebruikelijke maatregelen tegen fraude buiten beeld. Denk daarbij aan het inzetten van surveillanten, het tonen van het paspoort en het inleveren van de mobiele telefoon. Mede daarom onderzoekt ook de HU of webproctoring aan de hogeschool gebruikt kan worden. 

Sommige universiteiten hebben al online proctoring software in gebruik. Tilburg University besloot vorige week na een proef Proctorio in te zetten. Een ander systeem is ProctorExam.

Hiermee nemen anderen de camera en microfoon van de computer over. Ook houden zij bij welke sites studenten bezoeken en registreert het de hoofd- en oogbewegingen. Bij verdenkingen van fraude geeft het systeem een signaal.

‘Veel studenten, inclusief ikzelf, zijn tegen deze methode van examinering en we willen alles doen wat in onze macht ligt om het gebruik ervan te stoppen.’ Dat schrijft initiatiefneemster en Tilburgs student Naomi de Leng in de petitie. Zij heeft vooral bezwaren op het gebied van privacy.

Docente privacy Anke van Gorp van Integrale Veiligheidskunde wees in een interview op Trajectum ook op privacy-consequenties. ‘Online proctoring is mogelijk, maar dat is echt een inbreuk op de privacy want je gebruikt twee camera’s. Eén om met de docent te communiceren terwijl de camera van de mobiele telefoon de werkplek toont. Studenten moeten vaak hun kamer laten zien om te tonen dat ze alleen zijn. Dat heeft zware consequenties voor de privacy. Ik maak me daar zorgen over.’

Daarnaast bestaat de vrees dat de softwareleveranciers gegevens van studenten (zoals identiteit, filmbeelden, surfgedrag op internet) kunnen verkopen. De Landelijke Studentenvakbond wijst erop dat studenten toestemming moeten geven om hun gegevens op te slaan. Zij horen daarom de mogelijkheid te hebben om niet aan online tentamens mee te doen, zonder studievertraging op te lopen, stelt LSVb-voorzitter Tess Rutten.

Alles bij de bron; Trajectum