De Egyptische overheid wil volgens The New York Times toegang tot het zogenoemde 'Heaven', de naam die de volgsoftware binnen Uber draagt.

Uber heeft het verzoek geweigerd. "We hebben niet en zullen ook nooit een regering realtime toegang geven tot de gegevens van passagiers, en we zullen altijd vechten om hun privacy te beschermen", zegt een woordvoerder van Uber. Met Heaven ziet Uber alle actieve ritten live op een kaart, inclusief de namen van passagiers.

De functie kwam in 2014 in opspraak, toen bleek dat een Uber-medewerker via de volgsoftware de locatie van een kritische journalist had bijgehouden. Ook de grootste concurrent van Uber in het Midden-Oosten, Careem, zou door de Egyptische overheid om zijn volgfunctie zijn gevraagd. De taxidienst uit Dubai zou ook geweigerd hebben.

Binnenkort stemt het Egyptische parlement over een wet die ritdeeldiensten als Uber verplichten hun servers in Egypte te plaatsen en hun informatie over te dragen aan 'relevante overheidsinstanties'. Experts vrezen voor nog meer surveillance in het land, waar burgers al via hun telefoon in de gaten worden gehouden. De surveillance is onder de Egyptische president al-Sisi toegenomen. De voormalig legerleider zou tegenspraak zo in de hand willen houden.

Alles bij de bron; NU