De Canadese overheid heeft 33 miljoen telefoons gevolgd om te kijken hoe mensen zich tijdens de verschillende lockdowns in het land verplaatsten. Volgens een woordvoerder van de Canadese gezondheidsdienst is er vanwege de urgentie van de coronapandemie besloten om mobiliteitsgegevens, zoals locatiedata, te verzamelen en te gebruiken. Met de data wilde de dienst mogelijke verbanden tussen de verplaatsingen van mensen in Canada en corona ontdekken.

Dat de Canadese overheid telefoons voor dit doeleinde trackte is nu openbaargemaakt om "open en transparant" te zijn, aldus de woordvoerder. Die voegt toe dat de gezondheidsdienst zendmasttracking permanent wil gaan inzetten voor het monitoren van de verplaatsingen van de bevolking en dat mobiliteitsgegevens niet zijn te gebruiken om individuele personen te monitoren of volgen. Het monitoren op deze manier zou mogelijk voor een periode van vijf jaar kunnen worden ingezet, meldt de Ottowa Sun.

Privacyexperts zijn kritisch over de maatregel en waarschuwen voor de inzet van surveillancetools voor volksgezondheidsdoeleinden. "De pandemie heeft mogelijkheden gecreëerd voor grootschalige surveillance op allerlei niveaus, niet alleen de volksgezondheid, maar ook het monitoren van mensen die werken, boodschappen doen en thuis leren", zegt David Lyon, auteur van Pandemic Surveillance, tegenover de National Post. Hij voegt toe dat de surveillance die na de aanslagen van 11 september werd ingesteld inmiddels volledig is ingehaald door "pandemiesurveillance".

Bron; Security