De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens gaat vragen stellen aan NS over het bijhouden van privégegevens via wifi- en bluetooth-tracking op stations.

De NS houdt via tracking bij waar mensen bijvoorbeeld staan op het perron. De tracking heeft impact op een grote groep reizigers en daarom wil Autoriteit Persoonsgegevens precies weten hoe het zit met de versleuteling van de data. "Het hashen van mac-adressen is niet altijd te anonimiseren", aldus het overheidsorgaan.

De NS stelt dat dankzij de anonimisering mensen niet op verschillende dagen te volgen zijn. NS slaat de data voor vijf jaar op en de analyses op basis van die data zijn voor onbepaalde tijd beschikbaar. Daarnaast wil de autoriteit dat mensen op de hoogte zijn. Er hangen bij de ingangen van de stations bordjes, maar het is onbekend of de AP dat genoeg vindt. NS heeft bovendien een website online gezet over de tracking.

De tracking vindt plaats op zes stations, namelijk Utrecht Centraal, Leiden Centraal, Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid, ‘s Hertogenbosch en Schiphol Airport, zegt NS. Naast tracking via bluetooth en wifi zet NS 'stereocamera's' in om het aantal mensen te tellen. Tracking via wifi en bluetooth is al enkele jaren in zwang op veel plekken. Het kwam groot in het nieuws toen bleek dat een winkelketen de technologie stilletjes invoerde.

Alles bij de bron; Tweakers