In de Europese Unie moet een verbod komen op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) die onacceptabele risico's voor het individu vormt.

Het gaat dan specifiek om AI-systemen gebruikt voor het bijhouden van sociale scores van personen, biometrische identificatie in openbare ruimtes en het categoriseren van personen op basis van hun biometrische data of emoties, zo vindt de Europese privacytoezichthouder EDPS.

De Europese Commissie kwam vorig jaar met regels voor het gebruik van AI-systemen binnen de EU, de zogenoemde Artificial Intelligence Act. Sinds afgelopen augustus zijn er binnen de EU gesprekken gaande over een aanvulling op deze regels en de EDPS heeft daar nu ook een voorstel voor gedaan. 

In de opinie roept de EDPS op tot een verbod van AI-systemen die een onacceptabel risico voor de fundamentele rechten van individuen vormen. Het gaat dan met name om systemen voor het bijhouden van sociale scores. Ook het gebruik van AI voor biometrische identificatie in openbare ruimtes moet volgens de EDPS worden verboden. Tevens pleit de Europese privacytoezichthouder voor een verbod op AI-systemen die mensen op basis van hun biometrische data of emoties categoriseren.

Alles bij de bron; Security


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!