Cognyte, Quadream, Paragon, Cellebrite. Allemaal namen van Israëlische bedrijven die het grote publiek niets zeggen – en ze houden dat graag zo. Als er iets is wat surveillancebedrijven verafschuwen, is het publiciteit. Daarom komt de recente aandachtsgolf voor het Israëlische surveillancebedrijf NSO de sector slecht uit. Van de trots van de nationale cyberindustrie veranderde de onderneming als bij toverslag in het zwarte schaap.

Een internationaal journalistencollectief onthulde, samen met mensenrechtenorganisatie Amnesty International, dat telefoons van tienduizenden journalisten, activisten en politici mogelijk waren geïnfecteerd met Pegasus, de geavanceerde spionagesoftware van NSO. Die kan inbreken op het toestel zonder dat het slachtoffer ergens op heeft geklikt, en vervolgens de camera en microfoon aanzetten en bestanden downloaden.

Diplomatiekeincidenten en rechtszaken volgden. In november gaf de Amerikaanse regering NSO de nekslag door het bedrijf op een zwarte lijst te zetten, samen met concurrent Candiru. Sindsdien probeert de Israëlische overheid de schade te beperken – voor NSO, maar vooral voor de rest van de Israëlische cyberindustrie. 

Alles bij de bron; NRC [lang-lezen-artikel]