Werknemers van Google en Amazon protesteren tegen een deal die de techbedrijven sloten met de Israëlische overheid. 

‘Project Nimbus’ is een project van 1,2 miljard dollar waarbij de techgiganten aan een nieuwe digitale infrastructuur bouwen in opdracht van de Israëlische regering. De angst van een aantal Google-werknemers is dat Project Nimbus het straks eenvoudiger maakt voor het Israëlische leger om de Palestijnse bevolking te bespioneren.

Donderdag protesteren Amazon- en Google-werknemers voor hun kantoren in Seattle, New York en San Francisco tegen Project Nimbus. Een petitie waarin werknemers hun bedrijven oproepen de contracten te verscheuren is inmiddels door zevenhonderd medewerkers ondertekend...

...Voor Google en Amazon zijn de protesterende werknemers een ingewikkelde kwestie. Een jong, progressief deel van de werkvloer verwacht dat Google maatschappelijk bewustzijn verkiest boven winstmaximalisatie. Alle grote techbedrijven kampen met werknemers die met protestacties hun management proberen te dwingen meer te doen tegen klimaatverandering, mensenrechtenschendingen, racisme of seksuele intimidatie.

Tot frustratie van Google-werknemers zijn de Defensie-projecten zoals Project Nimbus met geheimzinnigheid omgeven. Volgens Google helpt het project om Israël „digitaal te transformeren op het gebied van financiën, gezondheidszorg, transport en onderwijs”. Maar uit een uitgelekte Google-presentatie bleek dat Israël ook de beschikking krijgt over Googles geavanceerde gezichtsherkenningssoftware. 

Google en Amazon zijn ondertussen druk op zoek naar nieuwe manieren om hun omzet te blijven vergroten. Daarbij richten de techgiganten zich op twee zeer lucratieve markten: de gezondheidszorg en overheidscontracten. Daarbij strijden vooral Microsoft, Amazon en Google om de miljardendeals.

Zo werken de drie bedrijven onder meer aan een groot dataproject voor de CIA. De Amerikaanse overheid koos in februari dit jaar Google als een belangrijke partner van het ministerie van Defensie, dat zichzelf tot doel heeft gesteld met hulp van Silicon Valley het leger te moderniseren.

Alles bij de bron; NRC [Thnx-2-Niek]


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!