Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat niet iedereen online hetzelfde te zien krijgt? Dit komt omdat er websites zijn die met cookies (die ik overigens liever ‘volgsoftware’ noem, dat klinkt wat minder gezellig) bijhouden wat u interessant vindt. Want met alles wat u online doet, laat u ‘datasporen’ achter. Denk aan de (nieuws)artikelen waar u op klikt, uw zoekopdrachten en berichten die u liket of deelt. 

Vervolgens zorgt een algoritme ervoor dat u meer berichten te zien krijgt die - volgens het algoritme - daarop lijken. Vaak met als doel u langer online te houden en daardoor meer geld te verdienen aan gerichte advertenties.

Op zich is er natuurlijk niets mis met relevante informatie. Maar vindt u het nog steeds prima als u online wordt achtervolgd door advertenties voor stoma’s, nadat u iets heeft opgezocht over uw aanstaande operatie?

Ook voor uw politieke oriëntatie kunnen uw datasporen nadelig uitpakken. Bijvoorbeeld wanneer u op basis van uw online profiel vooral informatie krijgt die maar een kant van een maatschappelijk probleem belicht. Hoe vrij bent u dan om een eigen mening te vormen? Hoe vrij en goed geïnformeerd kunt u dan nog een politieke keuze maken? Hoe vrij en democratisch zijn verkiezingen dan nog?...

....Vrijheid is een groot goed. Laten we zorgen dat we offline en online die vrijheid en autonomie houden. Grip houden op uw persoonsgegevens en weten wat anderen – al dan niet door volgsoftware - over u weten, is daarbij cruciaal.

Alles bij de bron; AP