Een ontwikkelaar heeft een app voor Linux gemaakt die piepjes laat horen op het moment dat een website, programma of dienst data naar Google verstuurt. In de praktijk blijkt de 'Googerteller' behoorlijk vaak af te gaan.

Googerteller laat een geluid horen dat klinkt als een geigerteller op het moment dat er op wat voor manier dan ook data naar Google-servers worden gestuurd. Dat gebeurt bijvoorbeeld iedere keer als een website verbinding legt met de veelgebruikte tool Google Analytics. Hubert maakte daarbij gebruik van een openbare lijst van IP-adressen die Google gebruikt.Adressen die naar Google Cloud-diensten worden gelinkt zijn daarvan uitgezonderd.

De app is gebouwd door Bert Hubert en hij zette de broncode van Googerteller op GitHub. Op Twitter staat een korte demo over hoe de software werkt.

Hubert bezoekt daarbij een vacaturesite van de Nederlandse overheid en krijgt daarbij regelmatig een buzz te horen, zelfs als hij alleen maar een url intypt of een menu uitklapt. Dat gebeurt volgens hem niet alleen in Google-browser Chrome, maar ook in Firefox.De software werkt alleen nog op Linux, al zijn er andere hackers die de tool op macOS aan de gang kregen.

Alles bij de bron; Tweakers