De makers van het Belgische "Covid-19-alert" dingen in Nederland mee om de officiële app te mogen worden.  Volgens ontwikkelaar Wouter Van Hecke, is de privacy niet in gevaar. Althans niet met de app "covid-19-alert". "Onze app is compleet privacy proof."

"Wij hebben een compleet anonieme app, compleet privacy proof. Je installeert die op je smartphone, en via bluetooth registreert die andere smartphones in de buurt met de app op. En als je in contact komt met een besmette persoon laat de app dat weten. Maar je weet niet wie, waar of wanneer precies. Er worden geen data doorgestuurd en er is geen enkele vorm van registratie."

De app zou ook niet misbruikt kunnen worden. Als een al te nieuwsgierige overheid de app zou willen wijzigen, dan kunnen de ontwikkelaars dat via een controlemechanisme achterhalen.

Alles bij de bron; VRTNieuws

Update; Binnen 24 uur datalek ontdekt bij "Covid-19-alert" 

De organisatie van de app Covid 19 Alert zette gisteren de broncode van de app online. Daarin waren echter bijna tweeduizend volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden te vinden van gebruikers van een andere app die aan de corona-app gelinkt is.

"Wij hebben de code zo snel mogelijk openbaar gemaakt", aldus een woordvoerder van de app tegen RTL Nieuws. "In dat proces hebben we per ongeluk deze data online gezet." 

Na melding door RTL Nieuws hebben de makers van Covid19 Alert een deel van hun broncode offline gehaald. Desondanks is de gelekte data met enig zoekwerk nog steeds terug te vinden.

Bovendien is het offline halen van broncode in strijd met het verzoek van gezondheidsminister Hugo de Jonge om alle code openbaar te maken, zodat critici kunnen meekijken hoe de app in elkaar steekt, of dat wel veilig is en de privacy van de gebruiker niet schendt.

Alles bij de bron; NU