We worden afgeluisterd, gestuurd, gevolgd en geleefd. "Op het moment dat je een technologie in de wereld brengt, is hij heel moeilijk weg te denken", zegt internetpionier Marleen Stikker, pleitbezorger voor een duurzame omgang met technologie, in Kunststof. En ze legt uit: "Degene die technologie in handen heeft, heeft een machtspositie."
"Er is een beweging, waar ik onderdeel van ben, die technologie wil democratiseren en er is een beweging die dat steeds verder van mensen wegbrengt om daarmee macht uit te oefenen. Dat is al tientallen jaren de strijd rondom technologie en met name digitalisering en het internet."
"De eerste vraag die je moet beantwoorden is of de technologie werkelijk gaat bijdragen of dat er niet andere mogelijkheden zijn. Op het moment dat je een technologie in de wereld brengt, is hij heel moeilijk weg te denken. Dus je moet heel goed weten wat je in de wereld brengt."
En dat gaat volgens de internetpionier om dit moment zeer onnauwkeurig. Daarvoor moeten processen worden ingericht: "Welke vorm van technologie willen we wel of niet? En welk gedrag willen we wel of niet? Want uiteindelijk ontwerp je gedrag. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij de Coronamelder en de CoronaCheck-app. We roepen dat het een app is, maar uiteindelijk zeggen we daarmee, je moet je op deze manier gedragen. Je ontwikkelt niet enkel een app, je kweekt gedrag of je legt gedrag op."
"Het proces waarmee het tot zo’n keuze komt is ook niet transparant. Er zijn niet veel mensen bij betrokken. Het is echt technocratisch. De manier waarop deze crisis is behandeld, is heel technocratisch."
Alles bij de bron; NPO-Radio1