In het net geopende lab AI4forensics doen vier promovendi en een postdoc onderzoek naar kunstmatige intelligentie in het forensisch onderzoek.

Het onderzoekslab, een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), is gericht op de toepassing van kunstmatige intelligentie in forensische bewijsvoering.

“Kunstmatige intelligentie kan objectief worden ingezet en we kunnen er veel efficiencywinst mee behalen. Steeds meer kunstmatige intelligentie is nodig om de groeiende hoeveelheden data te verwerken. Met de grote hoeveelheden data kunnen we uiteindelijk hopelijk ook misdrijven voorspellen en zelfs misdaden voorkomen.”, stelt prof.dr. Zeno Geradts één van de initiatiefnemers van het lab.

Eén promovendus richt zich op sprekersherkenning, 2 anderen werken aan de ontwikkeling van computermodellen voor het herkennen van verborgen berichten in foto’s of video’s en voor het herkennen van deepfakes. Een andere promovendus zit op het terrein van Data2Activity en onderzoekt of met de sensoren in mobiele telefoons en smartwatches achterhaald kan worden wat iemand gedaan heeft.

Alles bij de bron; Beveiliging