De Europese AI-wetgeving gaat 1 augustus in. Met de nieuwe regels moet kunstmatige intelligentie aan bepaalde eisen voldoen. Maar het duurt nog jaren voordat alle regels van kracht zijn.

De Europese Unie werkte de afgelopen twee jaar aan wetgeving die kunstmatige intelligentie onder controle moet houden. AI-systemen mogen in Europa niet discrimineren. Ook worden ze getoetst op eventuele schendingen van mensenrechten. Aanbieders van AI-modellen moeten daarnaast transparanter zijn over hoe hun kunstmatige intelligentie werkt en met welke data ze worden getraind.

Europarlementariërs zijn het erover eens dat mensen centraal moeten blijven staan bij de invoer en het gebruik van AI. Daarom is voor sommige AI-systemen helemaal geen plek in de EU.

Het gaat dan om systemen die het gedrag van burgers analyseren en hen op basis daarvan beoordelen, zoals in China gebeurt. Regels voor dit soort systemen gaan het eerst in: zes maanden nadat de AI-wet in werking is getreden. Bedrijven krijgen de eerste zes maanden de tijd om aanpassingen door te voeren zodat ze aan de regels voldoen.

Daarna worden andere verplichtingen gefaseerd ingevoerd. Volgend jaar treden bijvoorbeeld wetten in werking voor het gebruik van generatieve AI, zoals ChatGPT. En vanaf 1 augustus 2026 gelden de regels voor modellen met een hoog risico. Pas in augustus 2030 zijn alle verplichtingen van kracht. Dan treden verplichtingen in werking voor AI-systemen van overheidsorganisaties die al voor het ingaan van de AI-wet werden gebruikt.

Bedrijven die de AI-wet in Europa overtreden, kunnen flinke boetes krijgen. 

Alles bij de bron; NU