Ethisch hacker Thijs Alkemade heeft een groot lek gevonden in een functionaliteit van het Apple-besturingsysteem MacOS. Via die kwetsbaarheid konden kwaadwillenden met één applicatie toegang krijgen tot de rechten van andere applicaties en deze misbruiken.

Het gaat om een zogenoemde ‘process injection vulnerability’ waarmee alle op MacOS AppKit-gebaseerde applicaties kwetsbaar waren en toegang boden tot andere applicaties en het systeem zelf.

De kwetsbaarheid zat in een tien jaar oude toepassing de ‘saved state’-functie. Daarmee biedt het systeem bij het afsluiten aan om openstaande vensters opnieuw te openen zodra het systeem weer opstart. 

Alkemade roept softwareleveranciers op om bij updates niet alleen te focussen op nieuwe functionaliteiten, maar ook te letten op kwetsbaarheden in oude toepassingen. Hij vindt het begrijpelijk dat functies die lang geleden zijn ontwikkeld niet altijd zijn berekend op de technologie van vandaag. ‘Eigenlijk zou je ook regelmatig het systeem in zijn geheel moeten onderzoeken.’

Alles bij de bron; Computable


 


Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!