WhatsApp biedt een nieuwe functionaliteit waarmee het IP-adres van gebruikers tijdens het bellen kunnen worden verborgen. Het bedrijf leidt de verbinding hierbij om via servers van WhatsApp, waardoor het IP-adres van de gebruikers niet zichtbaar is. 

De werking van het systeem lijkt op het eerste oog veel op die van een Virtual Private Network (VPN). Gebruikers maken verbinding met een server, waarna hun verkeer via deze server wordt geleid om de identiteit van de gebruiker af te schermen.

"De meeste belproducten waar mensen vandaag de dag van gebruikmaken hebben peer-to-peer verbindingen tussen deelnemers. Deze directe verbinding maakt snellere dataoverdracht en betere belkwaliteit mogelijk, maar betekent ook dat deelnemers elkaars IP-adres moeten weten zodat datapackets op het juiste apparaat afgeleverd kunnen worden - dit betekent dat de IP-adressen zichtbaar zijn voor beide bellers bij een 1:1 gesprek", legt WhatsApp uit.

De nieuwe functionaliteit is beschikbaar op zowel Android als iOS. Gebruikers moeten de functionaliteit zelf inschakelen om hiervan gebruik te maken. Dit kan door naar de 'Instellingen' te gaan, op 'Privacy' te klikken en naar 'Geavanceerd' te gaan. Schakel hier de optie 'IP-adressen in oproepen beschermen' in.

Alles bij de bron; Security