Het tienjarig bestaan van Tinder, op 12 september, markeert een decennium van singles die persoonlijke gegevens online plaatsen in de hoop een nieuwe partner te vinden. Sinds de lancering heeft de app meer dan 75 miljoen gebruikers verzameld, die er allemaal op los swipen en persoonlijke gegevens prijsgeven. De bereidheid van gebruikers om persoonlijke informatie te delen in combinatie met de anonimiteit van het platform, creëert de perfecte omgeving voor cybercriminelen om hun volgende slachtoffer uit te kiezen.

Tinder staat vol met verjaardagen, telefoonnummers, (intieme) foto’s en privégesprekken. Deze gegevens zijn interessant voor kwaadwillenden, omdat zij deze kunnen gebruiken voor identiteitsdiefstal, fraude, chantage of verkoop op het dark web. Helaas maken hackers daar misbruik van en profiteren ze van mensen die vaak meer bezig zijn met het maken van een goede eerste indruk dan met cyberbeveiliging.

De risico’s doen zich niet alleen voor bij Tinder, ook andere datingsites en -apps zijn kwetsbaar en weerspiegelen een groeiende cultuur van “eerst delen, zorgen later”.

Enkele van de mogelijke gevaren van datingsites en -apps:

Van “sexting” naar “sextortion”: De Netflix show Black Mirror voorspelde het, en het lijkt te zijn uitgekomen. Een van de grootste risico’s voor gebruikers die pikante foto’s delen met hun dates, is de mogelijkheid van chantage. 

Catfishing: Het komt vaak voor dat cybercriminelen nepprofielen aanmaken met afbeeldingen en beschrijvingen die de aandacht van de gebruiker trekken. Nadat ze de aandacht hebben, beginnen ze een gesprek met het slachtoffer met de bedoeling om geld te stelen. Meestal begint deze relatie zonder dat de partijen elkaar daadwerkelijk zien, maar er is een belofte om “elkaar binnenkort te ontmoeten”. De cybercrimineel vraagt het slachtoffer om geld te sturen “zodat ze kunnen reizen om elkaar te ontmoeten” of omdat er een “ernstig probleem” is.

Identiteitsfraude: Iedereen die toegang heeft tot de gegevens en foto’s van iemand anders kan zich voordoen als die persoon. Cybercriminelen kunnen nepprofielen creëren voor financieel gewin en tegelijkertijd reputatieschade toebrengen aan de persoon die zij imiteren.

Accountdiefstal: Op het dark web staan honderden gehackte datingprofielen die tegen een hoge prijs te koop zijn. De gegevens omvatten e-mails, wachtwoorden en andere persoonlijke accountinformatie die kan worden verkocht en gebruikt voor latere phishing- of malware-aanvallen.

Alles bij de bron; Emerce