De rechtbank van Wenen heeft een class-actionzaak tegen Facebook verworpen op procedurele gronden en acht zich ook inhoudelijk onbevoegd. De burgerrechtbank in Wenen schaarde zich echter achter het argument van Facebook dat Schrems de zaak niet kon starten op basis van EU-wetgeving over consumentenbescherming omdat hij een commerciële en geen private consument is. "De eiser is de enorme wereldwijde media-aandacht voor zijn zaak op een professionele manier gaan gebruiken", aldus de rechter.

Om deze reden zou hij Facebook in Dublin moeten aanklagen, waar het Europese hoofdkantoor van Facebook gevestigd is. De rechtbank vindt ook dat de claims van internationale Facebook-gebruikers niet op een beheersbare manier gebundeld kunnen worden in één zaak in Wenen. De eisers komen uit verschillende landen met verschillende wetten, en die zouden voor elk individu in rekening gebracht moeten worden.

Schrems kondigde al aan dat hij in Oostenrijk in beroep gaat, en mocht dat niet lukken zal hij zich moeten richten tot de rechtbank in Dublin. Facebook Ierland is immers bevoegd voor alle gebruikers van het netwerk buiten de VS.

Alles bij de bronn; HLN & Tweakers