De nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp, die het bedrijf vorige week heeft doorgevoerd, zorgden voor heel wat ophef. Eigenaar Facebook beloofde ten tijde van de overname van de berichtendienst –in februari 2014 – dat persoonlijke gegevens van beide bedrijven gescheiden zouden blijven. Het breekt die belofte nu op een manier waardoor sommige mensen zich afvragen waar het morele besef is.

Privacyorganisaties Electronic Privacy Information Center heeft nu samen met het Center for Digital Democracy een klacht ingediend bij de Federal Trade Commission in de Verenigde Staten (pdf) vanwege de gebroken belofte. Volgens de organisatie is de manier waarop WhatsApp de wijzigingen doorvoerde niet eerlijk voor de consument.

Ook in het Verenigd Koninkrijk ligt het bedrijf onder vuur vanwege de nieuwe voorwaarden.

Gebruikers die niet willen dat hun data worden gebruikt voor marketingdoeleinden kunnen dat binnen 30 dagen aangeven. Dat betekent echter niet dat jouw gegevens niet naar Facebook gaan. WhatsApp kan de data namelijk nog altijd onder het mom van andere doeleinden met Facebook delen. Daardoor is de kans erg groot dat jouw telefoonnummer sowieso in handen komt van Facebook als je van beide diensten gebruik maakt.

Alles bij de bron; NumRush