Een medische revolutie voor wie zijn geheugen kwijt is. Het zou kunnen dat straks iedereen rondloopt met de oplossing: een camera om de nek, of aan het overhemd, of op het hoofd, die alles opneemt wat je ziet en dat vervolgens opslaat op een extern geheugen. Jouw externe geheugen. Nooit meer iets kwijt.

Die nieuwe wereld is al dichterbij dan je denkt. Sinds kort is in Nederland de Narrative op de markt, een Zweeds cameraatje zo groot als een postzegel, dat je simpelweg aan je trui klikt en dat vervolgens twee keer per minuut foto's maakt van je leven. Elke dertig seconden. Elke dag. Weg met de vergetelheid.  

Als hobby vorm heet dit Lifelogging, het vastleggen van het leven. Een digitale vorm van dagboekschrijverij die geen moment meer laat lopen.

Lifelogging gaat niet alleen om beeld. Er zijn ook al polsbandjes die hartslag en temperatuur meten, sensoren die je stappen tellen, ijskasten die de consumptie volgen, de tv die onthoudt wat je gekeken hebt. De gegevens dienen niet alleen als geheugensteuntjes, maar zijn ook bedacht om je gezondheid en gemoedsgesteldheid te volgen, om jezelf bij te sturen en terug te vinden.

Het Meetbare Zelf heet dit. Zodat je straks niet alleen kunt terugvinden wie er allemaal aan tafel zaten, maar ook hoe gelukkig je daarvan werd.

De 'little brothers' bieden ongekende mogelijkheden, maar moeten we die wel allemaal willen? 

Lees het hele verhaal in de Volkskrant: 'Waar blijft de privacy als miljoenen mensen alles en iedereen filmen wat ze voor de voeten loopt?' (wie een [digitale copie] kan leveren GRAAG)

Alles bij de bron; Volkskrant