In mijn artikelreeks ‘Dilemma’s van digitalisering’ stip ik aan dat het tegenwoordig eenvoudig is om persoonlijke gegevens uit openbare databases te halen en dat dit vaak niet wenselijk is. Maar het kan ook andersom: zo toonde Loran Kloeze begin mei aan dat je in een handomdraai een database kunt aanleggen met telefoonnummers, profielfoto’s en de bijbehorende status van bijna alle WhatsApp-gebruikers.

De gebruiker hoeft daarvoor niet in je contactenlijst te staan. Het gaat daarbij ook om informatie over op welke tijdstippen iemand op WhatsApp online is. De enige voorwaarde is dat de privacy-instellingen niet door de gebruiker zijn aangepast. Een onaangename verrassing...

...Het feit dat het relatief eenvoudig is om een grootschalige database van WhatsApp-gebruikers aan te leggen via de webversie van WhatsApp, is een goed voorbeeld van een systeem dat ontworpen is zonder de privacy van gebruikers centraal te stellen. De standaardinstelling zou zo moeten zijn dat jouw privacy gewaarborgd is en jouw WhatsApp-informatie niet zomaar in een database kan belanden.

Zolang dat niet aan de orde is, en bedrijven bepalen of het al dan niet een issue is dat iedereen jouw status en onlinemomenten op WhatsApp kan zien, zit er maar één ding op: je moet zelf goed op je digitale identiteit passen. Dus, had jij je privacy-instellingen van je account bij WhatsApp nog niet aangepast, doe dat dan alsnog of kies in ieder geval bewust wat je wel of niet wilt delen. Hier lees je hoe je je instellingen kunt aanpassen. En als je dan toch bezig bent, doe dat dan ook meteen voor Twitter (want met de nieuwe privacy-update staan er weer allerlei vinkjes standaard aan die je vast uit wilt zetten).

Alles bij de bron; BoF