De Tinder app is een razend populaire app in Nederland. Er zijn inmiddels 1,2 miljoen Nederlanders die de app gebruiken. De bedoeling van deze app is het leren kennen van nieuwe mensen in je omgeving. Op basis van je geo-locatie worden foto’s getoond en kunnen gebruikers van de app andere gebruikers een hartje dan wel een kruisje toekennen. Geven beide gebruikers elkaar een hartje dan ontstaat de mogelijkheid om met elkaar te chatten. Tinder is gekoppeld aan Facebook en gebruikt de gegevens die de Tindergebruiker op Facebook heeft staan.

Na het lezen van de privacy policy van Tinder blijkt dat Tinder bijna alle gegevens over neemt van het Facebook profiel van de gebruiker. Onder andere je volledige naam, telefoonnummer, geboorteplaats, geslacht, e-mailadres, foto’s, alle likes die een Facebookgebruiker heeft gegeven en nog veel meer. Ook worden de namen en foto’s van alle Facebookvrienden van de Tindergebruiker verwerkt. Daarnaast verwerkt Tinder ook het unieke ID nummer van je telefoon, geo-locatie, IP adres en instellingen op je telefoon zoals taal en time-zone. Bij het downloaden van de Tinder app wordt alleen toestemming gevraagd voor het gebruiken van je Facebook profiel. Er wordt nergens verwezen naar de privacy policy voordat deze gegevens wordt verwerkt.

...Volgens Tinder is dit wel toegestaan en wel om de volgende reden: “Whenever you voluntarily disclose personal information on publicly-viewable screens or pages, that information will be publicly available and can be collected and used by others.” Dit gaat natuurlijk niet op als je Facebook profiel is afgeschermd en ook als je Facebookprofiel niet is afgeschermd is voor de verwerking door Tinder een aparte grondslag nodig.

Het verwerken van het unieke ID nummer van een telefoon, namen en foto’s van Facebookvrienden van de Tindergebruiker is naar mijn mening dan ook in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens, ongeacht wat de privacy policy van Tinder hierover zegt.

Alles bij de bron; Solv