De cyberonderwereld blijft nieuwe manieren vinden om geld te verdienen. De meest recente trend: Facebookpagina's kapen, om langs die weg spam te kunnen versturen, informatie te verzamelen voor gerichte aanvallen en zelfs losgeld te vragen. Wij lijsten voor u op wat je kan doen om zo'n scenario te vermijden of desgevallend weer recht te zetten.

Hoe kan je dat scenario vermijden?

... Gebruik een voldoende veilig wachtwoord, liefst een vrij lang, onbestaand woord dat niks met uzelf te maken heeft, met kleine letters, kapitalen, cijfers en tekens. Verander het af en toe.

• Cruciaal: stel op voorhand de Trusted Friends-optie in. Daarvoor klik je op het settings-icoontje rechtsbovenaan, daarna op 'security' of 'beveiliging'. Bij 'Trusted Contacts' selecteer je de contacten die bij een kaping van jouw account de nodige codes zullen ontvangen om die te deblokkeren.

Is toch misgelopen en is je account gekaapt? Hier is wat je moet doen:

• Als je account wel spam uitzendt, maar je er nog inkan: verwijder alle spam en verander je wachtwoord zo snel mogelijk.

• Als je niet meer in je account kan: gebruik de 'wachtwoord vergeten'-optie. Die helpt je om je wachtwoord te resetten via je e-mailaccount of telefoonnummer.

• Een beetje hulp van je vrienden: gebruik de hoger vermelde 'Trusted Friends'-functie.

Alles bij de bron; deMorgen