Facebook is niet van plan iets te veranderen aan het feit dat de gsm-nummers van vele gebruikers opspoorbaar zijn. Dat vertelt de sociaalnetwerksite aan ethisch hacker Inti De Ceukelaire de aantoonde dat dit makkelijk kan. Hij dreigt zijn methode nu openbaar te maken.

Woensdag heeft De Ceukelaire in "Hautekiet" op Radio 1 bekendgemaakt dat hij er door middel van hacking was in geslaagd de gsm-nummers van toppolitici en bekende Vlamingen via hun Facebookprofiel te achterhalen. Het ging daarbij om nummers die dan wel aan die profielen zijn gekoppeld, maar normaal niet openbaar te zien zijn.

Uit een derde en finale antwoord van de sociaalnetwerksite blijkt nu dat die deze zaak überhaupt niet als een probleem beschouwt. Gsm-nummers die aan Facebook zijn toevertrouwd, zijn openbare informatie, zo gaat de redenering. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wie haar of zijn telefoonnummer uit "veiligheidsoverwegingen" heeft ingetikt, een "service" waar Facebook gebruikers regelmatig om vraagt.

De Ceukelaire vindt dit antwoord niet afdoende en is nu van plan zijn hackingmethode openbaar te maken, op die manier wil hij de druk op Facebook verhogen om actie te ondernemen. Vooraleer hij dat doet, wil hij wel eerst iedereen de tijd geven om haar of zijn gsm-nummer van Facebook te verwijderen.

Alles bij de bron; deRedactie