Facebook zou na het grote privacyschandaal met Cambridge Analytica veel meer dan nodig hebben betaald aan de Amerikaanse handelswaakhond FTC om oprichter Mark Zuckerberg te beschermen. 

Oorspronkelijk lag de boete voor privacyschendingen van gebruikers op 106 miljoen dollar (ruim 90 miljoen euro). Facebook schikte echter uiteindelijk voor 5 miljard dollar, om niet persoonlijk aansprakelijk gesteld te worden. Dat gebeurde nadat persoonsgegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers wereldwijd zonder toestemming met het bedrijf Cambridge Analytica werden gedeeld.

Dat claimen nieuwe rechtszaken die tegen Facebook zijn aangespannen. Uit de documenten zou blijken dat Facebook-bestuurders, onder wie Zuckerberg en operationeel directeur Sheryl Sandberg, de FTC miljarden extra betaalden met als "uitdrukkelijke tegenprestatie" dat Zuckerberg niet persoonlijk aansprakelijk zou worden gesteld.

In de rechtbankdocumenten staat dat van de 87 miljoen getroffen gebruikers, slechts 270.000 mensen toestemming hadden gegeven om de data te gebruiken (0,31 procent van het totaal). Ook zou Facebook wel degelijk hebben geweten dat de data werden gedeeld en hebben meerdere medewerkers destijds hun bezorgdheid geuit.

Volgens de aanklagers willen daarnaast dat Zuckerberg verantwoording aflegt over "valse en misleidende antwoorden" die hij het Amerikaans congres gaf, toen hij over privacyschandalen werd bevraagd. Zo zei Zuckerberg dat gebruikers zelf bepalen welke data ze delen, maar bleek later uit onderzoek van The New York Times dat Facebook sommige bedrijven een uitzonderingspositie gaf om alsnog bij de data te kunnen.

Alles bij de bron; NU