Er is grote verontwaardiging ontstaan over de nieuwe gebruiksvoorwaarden van Facebook. In Nederland rekent privacyvoorvechter Bits of Freedom op Europa. Maar dat duurt nog maanden.

De in augustus aangekondigde wijzigingen zijn vooral op twee punten controversieel. Ten eerste laait de discussie rond gezichtsherkenning weer op. Facebook is van plan om het merendeel van de profielfoto’s van zijn gebruikers op te nemen in een database die doorzocht kan worden door middel van gezichtsherkenning.

De tweede wijziging die gevoelig ligt is de toestemming die een gebruiker altijd geeft om zijn naam en profielfoto commercieel beschikbaar te stellen voor Facebook-adverteerders. Dit telkens zonder toestemming, compensatie of mogelijkheid van opt-out.

Bits of Freedom (BOF) wil een structurele aanpak van veranderende voorwaarden zoals die van Facebook en verwacht daarbij veel van Europa. “Het is slikken of stikken en dat gaat best wel ver. Deze twee punten maken vast onderdeel uit van de nieuwe voorwaarden en kunnen dus ook niet uitgeschakeld worden. Het is tijd voor een structurele aanpak”, stelt BoF-jurist Janneke Slöetjes.

Alles bij de bron; WebWereld