In 2015 ontving Facebook 571 verzoeken om gegevens van de Belgische autoriteiten. Nederland diende met 271 aanvragen voor gegevens beduidend minder verzoeken in. Voor beide landen werd zo'n driekwart van de verzoeken gehonoreerd. De autoriteiten in beide landen hebben geen verzoeken ingediend voor het verwijderen van bepaalde data. 

Dat blijkt uit het Global Government Requests Report dat Facebook donderdag vrijgaf. Facebook ziet wereldwijd een toenemende vraag naar gebruikersdata en verbod op inhoud omdat die inhoud wetten in bepaalde landen zou overtreden waar Facebook officieel toegestaan is. In totaal werden er in 2015 wereldwijd 87.977 verzoeken tot informatie gedaan en 76.395 verzoeken tot het aan banden leggen van bepaalde inhoud.

In België gold het aantal verzoeken voor 731 accounts en in Nederland ging het om 301 verschillende accounts. Voor Nederland is het een grote toename in vergelijking met 2014. Toen vroegen de autoriteiten 117 keer gegevens op over 129 accounts waarbij in zo'n 60 procent van de gevallen ook daadwerkelijk informatie geleverd werd door Facebook. België had ook in 2014 al een groter aantal aanvragen, namelijk 448 verzoeken over 565 accounts waarbij dat ook in zo'n 60 procent van de gevallen informatie opleverde van het socialmediabedrijf.

Over de Verenigde Staten publiceert Facebook ook cijfers van het aantal dataverzoeken waarin de gebruiker niet ingelicht mag worden over het verzoek. In de VS ligt dat aantal op 60 procent. Verder is opvallend dat verzoeken vooral komen van westerse landen.

Alles bij de bron; Tweakers