Wire is een smartphone app waarmee je versleuteld chat. Wire is gemaakt door het bedrijf Wire Swiss GmbH en is gevestigd in Zwitserland. De ontwikkeling wordt in Duitsland uitgevoerd en waar de servers draaien is niet duidelijk te achterhalen. Je kunt met Wire bellen, videobellen, chatten en media uitwisselen. Alle communicatie is end-to-end versleuteld.

De broncode van Wire is open-source en is in juli 2016 vrijgegeven. Hierdoor kan de broncode door iedereen gecontroleerd en bekeken worden. Tot dusver zijn er door enkele experts nog geen achterdeurtjes of andere verontrustende beveiligingsproblemen ontdekt.

In de Privacy Whitepaper staat beschreven dat identificeerbare informatie zoals diagnostics (hiervoor kun je opt-outen) en gebruik gekoppeld wordt aan een Tracking ID. Als die informatie naar Wire verzonden wordt staat daar dus niet jouw naam, nummer of emailadres, maar een Tracking ID. Zo wordt die info dus "anoniem" verstuurd naar Wire. Crash reports worden ook naar Wire gestuurd. Die bevatten de gehele staat van de app op het moment van de crash. Wire’s privacyvoorwaarden zijn helder geschreven. Er zijn nog geen privacylekken van Wire bekend.

Al met al is het een doordacht stukje techniek en het feit dat de app op zoveel verschillende besturingssystemen beschikbaar is, iOS, Android, MacOS, Windows, Linux en via het web in de browsers: Chrome, Firefox, Edge en Opera, is een grote pre. Dat verhoogt immers de kans dat veel mensen de app kunnen gebruiken. Gedegen bewijzen van de technische implementatie zijn er nog niet. Zoals altijd raden we dan ook aan: kies bewust op basis van de criteria die voor jou persoonlijk het zwaarst wegen.

Alles bij de bron; BoF


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha