Sociale netwerken

TikTok past zijn privacybeleid in de EU volgende maand aan. In de nieuwe versie staat expliciet dat medewerkers uit China data van Europese gebruikers kunnen inzien en dat staat niet in het huidige beleid.

Het gaat niet alleen om medewerkers uit China, maar ook uit Brazilië, Canada, Israël, Japan, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea en de Verenigde Staten, zegt TikTok in de paragraaf over landen waar data heen gaat. 

Data sturen naar die landen ligt onder een vergrootglas, omdat de Europese Commissie van die landen niet heeft gezegd of de bescherming van data daar in orde is. Vooral het doorsluizen van data naar China is daarbij onderwerp van gesprek, omdat Chinese bedrijven dan data kunnen doorgeven aan de Chinese overheid. 

De data die medewerkers in die landen kunnen inzien, gaat onder meer over de werking van het algoritme en detectie van geautomatiseerde accounts, zo zegt TikTok.

Alles bij de bron; HLN


 

Ben jij een van die 217 miljoen Twitter-gebruikers, maar wil je stoppen met elke dag door de feed scrollen? Dat kan lastig zijn als je je Twitter-account niet verwijdert. Zeker nu Elon Musk Twitter heeft overgenomen, zijn er steeds meer mensen die denken over het deleten van hun Twitter-account. Ben jij een van deze mensen, dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel lees je precies hoe je je Twitter deactiveert of zelfs permanent verwijdert.

Alles bij de bron; VPN-Gids


 

Vertel jij alles over jezelf aan iedereen? Echt álles? Waarschijnlijk niet. Want wat er in jouw hoofd, lijf en huis gebeurt, is van jou. Dat is privé. Ook als je online bent.

Bescherm je persoonlijke gegevens dus goed als je apps downloadt, games speelt of websites bezoekt. Want jouw privacy, daar ga jij zelf over.

Op deze site lees je wat jouw rechten zijn als het gaat om privacy en wat er mis kan gaan als jouw gegevens in verkeerde handen vallen. We geven je ook tips om je online privacy extra goed te beschermen!

Alles bij de bron; AutoriteitPersoonsgegevens


 

LinkedIn gaat voortaan meer informatie over gebruikers tonen om te voorkomen dat die contact met nepaccounts maken. Ook zegt het bedrijf dat het proactief controleert of geüploade profielfoto's door een AI zijn gegenereerd. Eerder deze maand verscheen er een column over het grote probleem met nepaccounts op LinkedIn.

Een aantal dagen later bleek LinkedIn opeens honderdduizenden accounts te hebben verwijderd die zogenaamd werkzaam bij Amazon en Apple zouden zijn, zo ontdekte programmeur Jay Pinho.

Nu kondigt LinkedIn verdere maatregelen aan. Zo is bij accounts “About this profile" zichtbaar. Dit onderdeel toont wanneer een account is aangemaakt en laatst is bijgewerkt, alsmede of de gebruiker een geverifieerd telefoonnummer en/of zakelijke e-mailadres gebruikt. Dit moet gebruikers meer informatie geven of ze met een echt account te maken hebben of niet.

Daarnaast zegt LinkedIn dat het gaat controleren of een profielfoto niet door een AI is gegenereerd.

Als laatste toont LinkedIn bij sommige berichten nu waarschuwingen, bijvoorbeeld wanneer er wordt gevraagd om het gesprek op een ander platform voort te zetten. Iets dat op een scam kan duiden. Gebruikers kunnen in dit geval het betreffende bericht ook naar LinkedIn doorsturen zonder dat de andere gebruiker dit te zien krijgt.

Alles bij de bron; Security


 

Badoo is wereldwijd een populaire datingapp. Alleen al in de Google Play Store is de app meer dan 100 miljoen keer gedownload. Het is een sociaal netwerk waar je kunt chatten en matchen met mensen met dezelfde interesses. De basis daarvan is een kennismakingsspel dat sterk lijkt op het principe van Tinder: op basis van een foto (en minimale gegevens) bepaal je of je iemand leuk vindt.

Badoo omschrijft zichzelf als ‘de plek om eerlijk te daten’. De filosofie van Badoo is dat een echte relatie begint met ‘openhartigheid over wie je bent en wat je echt wilt.’ Dat klinkt mooi, maar hoe slim is openhartigheid op een openbaar medium? Wij zochten voor jou uit wat Badoo van je weet én wat Badoo met deze gegevens doet. Want wij begrijpen dat je wilt daten, zonder dat dit ten koste gaat van je privacy...

...Laten we beginnen met onze complimenten voor duidelijke privacyvoorwaarden van Badoo waarbij niet om de hete brij heen gedraaid wordt. Al met al weet Badoo veel van je, niet alleen door wat je zelf deelt op je profiel, maar ook door de koppelingen met sociale media en door het delen van je locatie. Ook andere gebruikers van de app kunnen veel van je te weten komen en als je profiel openbaar is kan zelfs iedereen aan je gegevens komen.

Het is dus aan te raden om ook zelf op je hoede te zijn. We raden aan om alleen te daten met geverifieerde profielen en ervoor te zorgen dat je profiel niet openbaar zichtbaar is. Voor extra privacy kun je ook de onzichtbare modus gebruiken of handmatig je locatie instellen. Kom je toch in aanraking met ongewenst gedrag? Meld dit dan.

Klaar met daten? Lees dan hier hoe je jouw Badoo account kunt verwijderen.

Alles bij de bron; VPNGids


 

Uit onderzoek blijkt dat één van de drie Nederlandse TikTok-gebruikers zich zorgen maakt over de hoeveelheid data die de app van gebruikers verzamelt. Opvallend is dat hoe langer mensen gebruik maken van de app, hoe groter de kans is dat ze bezorgd zijn over hun privacy.

Journalist Oane Born, die het boek TikTok: The Challenge schreef over de razend populaire app, geeft aan dat de zorgen van gebruikers terecht zijn: "Die zorgen zijn er ook bij apps als Instagram en Facebook, maar je ziet wel dat TikTok er qua privacy al heel lang heel slecht opstaat", legt Born uit.

Maar welke data verzamelt de app precies? "Wanneer je een account aanmaakt, geef je TikTok bijvoorbeeld toegang tot je camera en microfoon. Daarnaast vraagt de app toegang tot zaken als je geboortedatum, je mailadres en je telefoonnummer, maar ook hele specifieke dingen, zoals berichten die je stuurt, apps die je gebruikt en enquêtes die je op je telefoon hebt ingevuld. Het is een heel bijzondere lijst."

Born geeft tips om hun privacy te waarborgen. Benieuwd welke dat zijn? Bekijk het volledige gesprek hieronder:>

Alles bij de bron; NPORadio2

Meta heeft grofweg een miljoen Facebook-gebruikers ingelicht over inloggegevens die mogelijk gestolen zijn. Volgens de sociale media-gigant downloadden de slachtoffers kwaadwillende apps via de Apple App Store en Google Play Store, waarna hun inloggegevens werden buitgemaakt.

Het zou gaan om grofweg 400 malafide applicaties, die in een blogpost nadrukkelijk genoemd worden, waarmee inloggegevens van slachtoffers buitgemaakt werden. Alle door Meta vermelde apps zijn ondertussen van de respectievelijke virtuele app-platforms verwijderd.s

Alles bij de bron; Tweakers


 

Het tienjarig bestaan van Tinder, op 12 september, markeert een decennium van singles die persoonlijke gegevens online plaatsen in de hoop een nieuwe partner te vinden. Sinds de lancering heeft de app meer dan 75 miljoen gebruikers verzameld, die er allemaal op los swipen en persoonlijke gegevens prijsgeven. De bereidheid van gebruikers om persoonlijke informatie te delen in combinatie met de anonimiteit van het platform, creëert de perfecte omgeving voor cybercriminelen om hun volgende slachtoffer uit te kiezen.

Tinder staat vol met verjaardagen, telefoonnummers, (intieme) foto’s en privégesprekken. Deze gegevens zijn interessant voor kwaadwillenden, omdat zij deze kunnen gebruiken voor identiteitsdiefstal, fraude, chantage of verkoop op het dark web. Helaas maken hackers daar misbruik van en profiteren ze van mensen die vaak meer bezig zijn met het maken van een goede eerste indruk dan met cyberbeveiliging.

De risico’s doen zich niet alleen voor bij Tinder, ook andere datingsites en -apps zijn kwetsbaar en weerspiegelen een groeiende cultuur van “eerst delen, zorgen later”.

Enkele van de mogelijke gevaren van datingsites en -apps:

Van “sexting” naar “sextortion”: De Netflix show Black Mirror voorspelde het, en het lijkt te zijn uitgekomen. Een van de grootste risico’s voor gebruikers die pikante foto’s delen met hun dates, is de mogelijkheid van chantage. 

Catfishing: Het komt vaak voor dat cybercriminelen nepprofielen aanmaken met afbeeldingen en beschrijvingen die de aandacht van de gebruiker trekken. Nadat ze de aandacht hebben, beginnen ze een gesprek met het slachtoffer met de bedoeling om geld te stelen. Meestal begint deze relatie zonder dat de partijen elkaar daadwerkelijk zien, maar er is een belofte om “elkaar binnenkort te ontmoeten”. De cybercrimineel vraagt het slachtoffer om geld te sturen “zodat ze kunnen reizen om elkaar te ontmoeten” of omdat er een “ernstig probleem” is.

Identiteitsfraude: Iedereen die toegang heeft tot de gegevens en foto’s van iemand anders kan zich voordoen als die persoon. Cybercriminelen kunnen nepprofielen creëren voor financieel gewin en tegelijkertijd reputatieschade toebrengen aan de persoon die zij imiteren.

Accountdiefstal: Op het dark web staan honderden gehackte datingprofielen die tegen een hoge prijs te koop zijn. De gegevens omvatten e-mails, wachtwoorden en andere persoonlijke accountinformatie die kan worden verkocht en gebruikt voor latere phishing- of malware-aanvallen.

Alles bij de bron; Emerce


 

Facebook heeft geen exact idee waar alle persoonlijke gegevens van gebruikers precies zijn opgeslagen, zo hebben twee engineers van het bedrijf tijdens een hoorzitting voor een rechtszaak laten weten (pdf). De rechtszaak volgt op het Cambridge Analytica-schandaal. 

De twee Facebook-engineers, met jarenlange ervaring, werden ondervraagd door een expert die door de rechtbank was aangewezen. Deze "special master" wilde onder andere weten welke gegevens Facebook allemaal verzamelt en waar die worden opgeslagen. De engineers konden die vraag niet beantwoorden. "Ik denk niet dat er iemand is die deze vraag kan beantwoorden", aldus één van de engineers wanneer de expert vraagt waar Facebook persoonlijke gegevens van gebruikers opslaat.

Ook wanneer de expert wil weten hoe Facebook alle data behorend bij een account volgt kan de expert geen duidelijk antwoord gegeven en laat wederom weten dat niemand de vraag precies kan beantwoorden.

De door de rechtbank aangestelde expert had hier de nodige moeite mee. "Iemand moet toch een diagram hebben waar deze data is opgeslagen." Eén van de engineers antwoordt dat Facebook een wat aparte engineeringcultuur heeft en de code vaak zijn eigen ontwerpdocument is. 

De discussie over waar Facebook de data opslaat volgt in een zaak waarbij het bedrijf van de rechter alle verzamelde informatie over de eisers moet vrijgeven. Facebook kwam vervolgens alleen met informatie die via de "Download Your Information" tool is te downloaden.

Alle andere data valt volgens Facebook buiten de rechtszaak. De rechter wees het bedrijf terecht en stelde dat het meer informatie moet geven over het apparaat waarmee het miljarden mensen op internet kan volgen. 

Alles bij de bron; Security


 

Instagram heeft maandag een boete van 405 miljoen euro gekregen van de Ierse privacytoezichthouder. Het sociale netwerk is onzorgvuldig omgesprongen met de data van kinderen. Hun gegevens werden door Instagram verwerkt en openbaar gemaakt, terwijl dat niet duidelijk genoeg was gemaakt voor de jonge gebruikers, aldus de privacytoezichthouder.

De onderzoeken van de Ierse Data Protection Commission volgden op bevindingen van de Amerikaanse datawetenschapper David Stier. Hij kwam er in 2019 achter dat kinderen ermee instemden dat hun gegevens publiek werden gemaakt als hun accounts werden omgezet van een persoonlijke naar een bedrijfsaccount.

Alles bij de bron; NU


 

Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief!