Veel gebruikers zijn niet blij met de plotselinge integratie van de AI-assistent. Gelukkig is er een eenvoudige manier om Meta AI per chat uit te zetten met één slimme instelling.
Meta AI is een generatieve AI-assistent die je vragen kan beantwoorden, ideeën kan aandragen of uitleg kan geven. In theorie klinkt dat handig, maar in de praktijk zijn veel gebruikers kritisch. De knop is standaard aanwezig in WhatsApp, zonder opt-in of duidelijke controle. Ook al belooft Meta dat persoonlijke berichten versleuteld blijven, het idee dat AI wordt verweven in een platform dat bekendstaat om zijn privacy roept bij velen weerstand op.
Je schakelt Meta AI eenvoudig uit voor elke afzonderlijke chat. Dit doe je als volgt:
Open een willekeurige chat, met een persoon of in een groep.
Tik bovenaan op de naam van de contactpersoon of groep.
Scroll naar beneden tot je Advanced Chat Privacy ziet.
Zet deze instelling aan.
Vanaf dat moment verschijnt er een waarschuwing als je probeert @Meta AI te gebruiken: "Meta AI not available in this chat." WhatsApp verduidelijkt daarbij dat je Meta AI in die chat niet kunt vermelden, omdat Advanced Chat Privacy is geactiveerd.
Wil je zeker weten dat Meta AI niet meeluistert in jouw gesprekken? Dan is het aanzetten van Advanced Chat Privacy voor al je chats de eenvoudigste en effectiefste oplossing.
Alles bij de bron; ID.nl
Alle gebruikers van Instagram en Facebook kregen eerder al een melding dat hun openbare data – zoals foto’s, video’s en reacties – gebruikt gaat worden voor het trainen van kunstmatige intelligentie. Meta heeft aangekondigd dat het Europese data gaat inzetten om zijn eigen AI-modellen te verbeteren.
Als je niet op deze melding reageert, geef je automatisch toestemming. Heb je de melding gemist en wil je absoluut niet dat Meta jouw openbare data gebruikt voor AI-training, dan kun je alsnog via dit formulier bezwaar maken. En let op: dat kan dus alleen nog vandaag, dus wees er snel bij.
Zo maak je bezwaar op Instagram
1. Ga op Instagram naar je profiel.
2. Tik rechtsboven op Instellingen.
3. Scroll naar beneden naar je Privacycentrum.
4. Er opent nu een pop-up en in het midden van deze pop-up staat in blauw ‘Bezwaar maken’.
5. Er opent nu een formulier waarin je bezwaar kunt maken.
Zo maak je bezwaar via Facebook
1. Ga naar je Facebookprofiel.
2. Tik rechtsboven op Instellingen en Privacy.
3. Tik op Privacycentrum.
4. Er opent nu een pop-up en in het midden van deze pop-up staat in blauw ‘Bezwaar maken’.
5. Er opent nu een formulier waarin je bezwaar kunt maken.
Alles bij de bron; Linda
Dit weekend hebben gebruikers van Facebook en Instagram de laatste kans om te voorkomen dat Meta hun openbare berichten en foto’s gaat gebruiken voor het trainen van het eigen AI-model, zo stelt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Aanstaande dinsdag 27 mei start Meta namelijk de AI-training met data van Europese gebruikers.
De Ierse privacytoezichthouder DPC deed Meta verschillende aanbevelingen met betrekking tot de mogelijke impact van het gegevensgebruik op gebruikers. Meta heeft daarop een aantal zaken aangepast, waaronder het vereenvoudigen om bezwaar te maken, het ontwikkelen van filters om gegevens te ontdoen van persoonskenmerken en gevoelige informatie, het bijwerken van risicoanalyses en het garanderen dat de bezwaarformulieren ook binnen de app werken.
Wanneer mensen negatieve gevolgen ondervinden dat Meta hun gegevens gebruikt kan hier bij de AP melding van worden gemaakt.
Alles bij de bron; Security
Chatapplicatie Signal heeft een maatregel genomen om Microsoft Recall standaard op Windows 11 te blokkeren. De nieuwe "Screen security" instelling voorkomt dat het systeem screenshots kan maken van gesprekken die via Signal Desktop worden gevoerd.
Recall is een nieuwe en omstreden 'AI-feature' van Microsoft, waarbij continu screenshots van het scherm van gebruikers worden gemaakt. De screenshots worden vervolgens door AI geanalyseerd en doorzoekbaar gemaakt. Microsoft omschrijft het als een 'fotografisch geheugen'. Experts gebruikten de term keylogger en privacynachtmerrie.
Oorspronkelijk zou Recall standaard zijn ingeschakeld, maar vanwege de felle kritiek besloot Microsoft voor een opt-in te kiezen en aanvullende beveiligings- en privacymaatregelen toe te voegen.
Ondanks de door Microsoft genomen maatregelen lopen Signal-gesprekken van gebruikers door Recall nog steeds risico. "Als gevolg schakelen we standaard een extra beveiligingslaag in op Windows 11 om de security van Signal Desktop op dat platform te behouden, ook al heeft dit impact op de bruikbaarheid. Microsoft heeft ons gewoon geen andere optie gegeven", gaat Lund verder.
Afsluitend stelt Lund dat Signal hoopt dat AI-teams die software zoals Recall ontwikkelen beter nadenken over de gevolgen. Apps zoals Signal zouden geen "vreemd trucs" moeten uithalen om de privacy en integriteit van hun dienst te beschermen. "Mensen die om privacy geven zouden daarnaast ook niet gedwongen moeten worden om toegankelijkheid op te offeren op het altaar van AI-aspiraties."
Alles bij de bron; Security
TikTok heeft de wet overtreden door persoonlijke gegevens van Europese gebruikers op te slaan in China. De Ierse privacytoezichthouder DPC heeft het socialemediabedrijf een boete van 530 miljoen euro opgelegd.
De videoapp kon niet bewijzen dat gegevens van Europese gebruikers in China net zo goed beveiligd opgeslagen worden als in de Europese Unie. Daarnaast maakte TikTok niet genoeg duidelijk dat het gegevens van gebruikers naar China stuurde en is het onbekend of bijvoorbeeld de Chinese overheid toegang tot die gegevens heeft.
Inlichtingendiensten vrezen voor de privacy van TikTok-gebruikers en denken dat Chinese autoriteiten toegang hebben tot gegevens van gebruikers. In Nederland mogen rijksambtenaren de app daardoor bijvoorbeeld niet installeren op hun werktelefoon.
"TikTok heeft een grote verantwoordelijkheid: het beheert data van wereldwijd meer dan een miljard mensen", zegt AP-voorzitter Monique Verdier. "In Nederland zitten miljoenen mensen op TikTok, onder wie veel kinderen. Zij moeten veilig zijn online en de Europese privacytoezichthouders zetten zich ervoor in dat socialemediabedrijven als TikTok hun verantwoordelijkheid nemen en zich houden aan de wet."
In een reactie laat TikTok weten het niet eens te zijn met het Ierse besluit. Het bedrijf gaat dan ook in beroep.
Alles bij de bron; NU
Toen Elon Musk het toenmalige Twitter in 2022 kocht, telde het sociale mediaplatform ruim 100 miljoen gebruikers in de Europese Unie. En in 2023 bereikte X een piek met 112 miljoen Europese gebruikers.
Sinds 2024 zit het aantal gebruikers van X in de Europese Unie echter in dalende lijn. In het meest recente ‘transparantierapport’ van het techbedrijf is er slechts sprake van afgerond 95 miljoen gebruikers in de EU. Dat is een daling van elf miljoen gebruikers op een half jaar tijd. In de eerste helft van 2024 waren er nog 105,3 miljoen Europese gebruikers.
In absolute aantallen verliest X vooral gebruikers in Frankrijk (2,7 miljoen), Polen (1,8 miljoen) en Duitsland (1,3 miljoen). Ook in Nederland daalt het aantal aanzienlijk: X telt daar nu bijna 900.000 gebruikers minder. Alleen op Cyprus was er een toename van het gebruikersaantal: van 274.853 naar 276.537.
Ook in België verliest X aan populariteit. Op zes maanden tijd hebben zo’n 300.000 Belgen het platform verlaten. Wie verder terugkijkt, ziet een veel groter verlies. In 2023 had X nog 3,4 miljoen Belgische gebruikers. Vandaag blijven daar slechts 2,3 miljoen van over. Op anderhalf jaar tijd verloor de sociaalnetwerksite dus meer dan 1,1 miljoen Belgische gebruikers.
Niet alleen privépersonen, maar ook steeds meer bedrijven en organisaties hebben X de afgelopen tijd de rug toegekeerd. Zo besloot deze krant begin dit jaar om niet langer op het platform te publiceren. Ook de Britse krant The Guardian en openbare vervoersmaatschappijen zoals De Lijn, NMBS en MIVB besloten om X links te laten liggen. De meeste van hen verwijzen gebruikers door naar alternatieve platforms zoals Mastodon of Bluesky.
De bedrijven hekelen de toenname aan haatdragende taal en desinformatie op het platform. Onder Elon Musk is er stevig gesnoeid in het personeelsbestand van X, wat ook leidde tot minder controle op moderatie. Musk zei dat hij daarmee de vrijheid van meningsuiting op X wil herstellen.
Alles bij de bron; deMorgen
Landelijk beleid lijkt het nog niet te zijn, maar de politie Amsterdam is gestopt met X en heeft dat ingeruild voor Bluesky.
De updates worden daar gelezen door (stand per 22 april) 642 volgers waar op X nog 427 duizend volgers de berichten lazen. Ook de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies is inmiddels op Bluesky te vinden.
Bron; Cops-in-Cyberspace
Ook een mail gekregen van Facebook of Instagram waarin moederbedrijf Meta aankondigt dat het je openbare foto’s en berichten gaat gebruiken om AI mee te trainen? Weet dat je daar gemakkelijk bezwaar tegen kan indienen.
Bezwaar aantekenen kan door op de link in de e-mail te klikken, of door op je Facebook- of Instagram-account naar de pagina over ‘generatieve AI’ te gaan en daar onder ‘Een bezwaaraanvraag indienen’ te klikken op ‘Informatie die je hebt gedeeld in Meta-producten’.
Ook kan je rechtstreeks naar de bezwaarpagina surfen via deze link voor Facebook en deze link voor Instagram.
Alles bij de bron; deMorgen
De omzet van het socialemediaplatform X daalde met 66,3 procent in 2023, het jaar na de overname door Elon Musk. Als reden van de forse daling noemt het bedrijf de lagere advertentie-uitgaven vanwege zorgen over merkveiligheid en contentmoderatie.
De omzet van X bedraagt in 2023 69,1 miljoen Britse pond (80,7 miljoen euro), een daling van 66,3 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarrekening die het bedrijf volgens The Guardian deze week heeft ingediend bij het Companies House, de Britse equivalent van de Kamer van Koophandel.
Ondanks de omzetproblemen behaalde X in maart van dit jaar voor het eerst weer een waarde van 44 miljard dollar, hetzelfde bedrag dat Musk in 2022 betaalde voor het toenmalige Twitter.
Alles bij de bron; Tweakers
Berichten van Europese gebruikers die niet zijn afgeschermd, worden voortaan door Meta gebruikt om AI-modellen te trainen. Het gaat bijvoorbeeld om foto's die je deelt op Instagram en reacties die je achterlaat op Facebook.
Meta verstuurt deze week meldingen aan gebruikers om ze van de verandering op de hoogte te brengen. Alle berichten die volwassen gebruikers op Facebook en Instagram delen, worden voortaan gebruikt om AI-modellen van Meta te delen. Mits ze openbaar toegankelijk zijn.
Afgeschermde berichten op privéaccounts komen niet in de trainingsdata terecht, belooft het bedrijf. Dat geldt dus ook voor berichten die je via WhatsApp naar vrienden en familie stuurt.
Mensen die niet willen dat hun data worden gebruikt, kunnen via de melding van Meta bezwaar aantekenen. Gegevens van Europese gebruikers die jonger zijn dan achttien jaar, worden überhaupt niet gebruikt om modellen te trainen.
Meta noemt het belangrijk om Europese data te kunnen verwerken om "de diverse nuances en complexiteit van Europese gebruikers" te kunnen begrijpen. Het bedrijf verwijst bijvoorbeeld naar dialecten en het gebruik van sarcasme.
Vorig jaar stopte Meta tijdelijk met het uitbrengen van AI-functies in de EU, nadat privacytoezichthouders het bedrijf hadden teruggefloten.
Alles bij de bron; NU