Om terug te keren naar de roots van het internet moeten we af van die gecentraliseerde systemen. Maar wat komt er dan in de plaats? Met een gedecentraliseerd netwerk bedoelen we een netwerk waarbij de informatie van de gebruikers niet door één partij gecontroleerd wordt, maar verspreid is over verschillende ‘providers’. In het extreme geval kan zelfs elke gebruiker zijn eigen provider draaien, zodat hij zijn informatie (bestanden, foto’s, berichten) op zijn eigen server publiceert. Dit laatste noemen we dan een peer-to-peer (p2p) of gedistribueerd netwerk.

Terugkeren naar een gedecentraliseerd internet is op zich zelfs geen grote uitdaging: er bestaan massa’s projecten die gedecentraliseerde of gedistribueerde systemen opzetten. De uitdaging is om voldoende mensen aan te sporen om ernaar over te stappen, door hen te overtuigen van de voordelen...

...Uiteindelijk kunnen we niet anders dan onze computersystemen weer gedecentraliseerd maken. Want willen we dat een select groepje partijen beslist wat we te zien krijgen, wat we met anderen mogen delen, wat we mogen denken? Het probleem zit zelfs veel dieper in onze samenleving, want niet alleen internet is in rap tempo gecentraliseerd geworden.

Multinationals die duizenden werknemers ontslaan, de banken die ‘too big to fail’ zijn, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, het zijn allemaal uitwassen van centralisatie. De oplossing? Een gedecentraliseerde samenleving met een sterk weefsel van innovatieve mkb’s, kleine, wendbare financiële instellingen en hernieuwbare, decentraal opgewekte energie. Samen met een gedecentraliseerd internet is dat de enige manier om een duurzame samenleving op te bouwen.

Alles bij de bron; PCM