Het systeem waarmee .nl-domeinnamen worden geregistreerd of bijgewerkt, verhuist in de toekomst naar serverruimte van Amazon. Dat is aangekondigd door de Stichting Internet Registratie Nederland (SIDN), die dat systeem onderhoudt.

Het besluit zorgt voor ophef en leidt zelfs tot Kamervragen, omdat de Nederlandse online soevereiniteit erdoor in het gedrang kan komen. Waarom dat zo is ? Vijf vragen hierover beantwoord.

SIDN is de stichting die het DNS-systeem, het ‘digitale telefoonboek’, dat internetgebruikers naar de juiste websites stuurt, beheert. SIDN doet dat in Nederland al sinds de jaren negentig.

Het onderhouden van de servers kost te veel geld en personeel, zegt SIDN. Dat komt deels doordat het systeem lichtelijk verouderd is.

Het registratiesysteem wordt daarom naar verwachting in de toekomst ondergebracht bij datacentra van Amazon Web Services – de tak die serverruimte verhuurt – en dus niet meer bij SIDN zelf. De stichting houdt wel de volledige controle over hoe het systeem werkt. Het ‘telefoonboek’ zelf, het DNS-systeem, verhuist niet.

De grootste zorg is dat Nederland door dit besluit te afhankelijk wordt van de Verenigde Staten. Amerikaanse bedrijven zijn immers in de eerste plaats gebonden aan Amerikaanse wetten.

De Amerikaanse regering zal haar eigen belangen waarschijnlijk voorop stellen. Het feit dat Amazon zijn klanten de toegang tot hun servers kan ontzeggen, kunnen de VS bovendien als politiek drukmiddel tegen Nederland gebruiken.

Ook wordt gevreesd dat Amerikaanse inlichtingendiensten toegang zullen krijgen tot de gegevens van de ruwweg 6,3 miljoen Nederlandse domeinnamen.

SIDN zegt dat het vanwege die pijnpunten zelf ook liever voor een Europese serveraanbieder had gekozen. “Er bestaat nog geen volwaardig Europees alternatief. Zodra dat wel opduikt, willen we over kunnen stappen.”

Dat is dan ook de oplossing voor dit dilemma: “We moeten de strijd aanbinden met de techgiganten, zodat Europese alternatieven net zo aantrekkelijk worden als Amerikaanse techreuzen.”

Alles bij de bron; Trouw