In 2015 voerde de Amerikaanse netwerkwaakhond FCC de regels voor het eerst in. Die schreven voor dat internetproviders bepaalde datastromen niet mochten vertragen of blokkeren. Het idee daarachter is dat een provider bijvoorbeeld niet extra geld mag vragen aan streamingdiensten om hun video’s sneller te laden.
De regels zijn ingevoerd onder toenmalig president Obama, waarna president Trump in 2017 de regels weer afschafte. Onder Biden probeerde de FCC de regels weer opnieuw in te voeren. Voor deze poging steekt de rechtbank nu dus een stokje.
Volgens de rechtbank heeft de FCC niet de macht om internetproviders op deze manier te reguleren. Dat is het gevolg van een eerdere uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof, die agentschappen als het FCC minder autoriteiten geeft om wetten te interpreteren.
In de EU wordt netneutraliteit op Europees niveau voorgeschreven en hebben internetgebruikers het recht op ‘vrije toegang tot inhouden van hun keuze’. Providers mogen hier dus in principe geen legale datastromen blokkeren of vertragen.
Alles bij de bron; Dutch-IT-Channel