Als het aan de Europese Commissie ligt mogen telecombedrijven in de toekomst hun klanten voor streamingdiensten extra laten betalen. Omdat deze diensten het internetwerk zwaar belasten acht de Commissie een heffing niet alleen legitiem, maar zelfs noodzakelijk.

Op dit moment is het voor internetaanbieders niet toegestaan data voor een Netflix-serie anders in rekening te brengen dan bijvoorbeeld het versturen van een e-mail. Het tarief mag wel afhangen van de hoeveelheid data, maar niet van welke website die data afkomstig is.

De Europese Commissie overweegt deze zogenoemde netneutraliteit te laten varen. 

Het kabinet verschilt fundamenteel van mening met de Europese Commissie over het nut en de gevolgen van dit plan. Uit een onderzoek dat het kabinet heeft laten uitvoeren blijkt dat telecombedrijven het extra geld ‘niet direct’ gebruiken voor een verbetering van hun infrastructuur. In de praktijk zouden kijkers en abonnees ondertussen duurder uit zijn. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) spreekt daarom van een ‘tolheffing’ voor Europese internetgebruikers.

Binnen Europa geldt Nederland als een voorvechter van de netneutraliteit. In 2012 werd Nederland de eerste EU-lidstaat die de netneutraliteit in de wet verankerde.

Het door de Europese Commissie gepresenteerde plan is pas een eerste stap in een lang wetgevingsproces. Hoe de wet er ook uit komt te zien, de kans dat zij op korte termijn wordt ingevoerd, is klein. Het is niet waarschijnlijk dat de nieuwe wet binnen een jaar op papier staat, dus zal de volgende Europese Commissie zich erover moeten buigen.

Alles bij de bron; Volkskrant