Tim Berners-Lee, de bedenker van het wereldwijde web, heeft Europeanen in een open brief opgeroepen invloed uit te oefenen op nieuwe EU-regels over netneutraliteit in de brief stelt hij dat er nog vier dagen zijn "om het open internet in Europa te redden". De Europese Unie werkt aan regelgeving over netneutraliteit en volgens Berners-Lee zijn telecombedrijven bezig met een stevige lobby om daar hun eigen draai aan te geven.

Tot en met maandag kan er door het publiek worden gereageerd op de richtlijnen, die zullen worden gehandhaafd door de nationale telecomwaakhonden van EU-landen. Het idee van netneutraliteit is dat al het internetverkeer gelijk wordt behandeld. Providers mogen dan geen voorrang geven aan bepaald internetverkeer, zoals streamingsdienst Netflix of de game Pokémon Go.

Volgens Berners-Lee is de voorrangskwestie in het voorstel dat is aangenomen door het parlement niet specifiek benoemd. Telecombedrijven dringen volgens de internetgrootvader aan op zwakkere regelgeving, zodat er alsnog uitzonderingen kunnen worden gemaakt. De zeventien grootste telecombedrijven in Europa dreigden vorige week nog niet te investeren in het nieuwe mobiele 5G-netwerk, als de regels over netneutraliteit niet worden afgezwakt. 

Berners-Lee dringt aan op strengere regels voor netneutraliteit in de Europese Unie. "Strenge richtlijnen zullen de toekomst van competitie, innovatie en creatieve uitdrukking beschermen." "Die zullen ervoor zorgen dat elke Europeaan, ongeacht hun huidskleur of de grootte van hun portemonnee, een gelijke kans heeft online te innoveren, concurreren, spreken, organiseren en verbinden." De internetbedenker roept Europeanen op het woord te verspreiden en op internet petities te tekenen.

Alles bij de bron; NUAbonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha