Netneutraliteit

Nederlandse providers houden zich allemaal aan de netneutraliteitsregels. Dat schrijft de ACM in een rapport.

In het onderzoek keek de toezichthouder specifiek naar traffic management. De conclusie luidt dat de providers daarbij geen onderscheid maken op inhoud of het type van de toepassingen. De waakhond concludeert ook dat alle providers interne processen hebben om te zorgen dat de regels gevolgd worden.

De ACM keek naar verschillende vormen van traffic management, zoals het controversiële deep packet inspection. Die werden niet ingezet. Providers mogen volgens de ACM alleen aan traffic management doen om het verkeer in goede banen te leiden en om aan wettelijke eisen te voldoen, zoals het blokkeren van torrentsite The Pirate Bay.

De toezichthouder is verantwoordelijk voor controle op naleving van de netneutraliteitsregels. Conform de Europese verordening mogen providers geen onderscheid maken tussen verschillende soorten verkeer, bijvoorbeeld om eigen diensten voor te trekken of netwerkbelastende diensten te vertragen. 

Alles bij de bron; Tweakers


 

Een coalitie van privacyorganisaties, academici, bedrijven en ngo's hebben verschillende Europese beleidsmakers een brief gestuurd waarin ze hun zorgen over het gebruik van deep packet inspection (DPI) door internetproviders uiten. Via DPI kunnen providers de inhoud van het verkeer van hun abonnees zien.

Volgens privacyorganisatie European Digital Rights (EDRi) hoort informatie over de apps die mensen gebruiken, de video's die ze bekijken en welke artikelen ze lezen niet toegankelijk voor de telecomindustrie te zijn. 

De huidige Europese netneutraliteitsregels verbieden het gebruik van DPI-technologie voor het bekijken van gebruikersinformatie om zo verkeer anders te behandelen. EDRi merkt op dat de onderhandelingen over de nieuwe Europese netneutraliteitsregels naar verwachting achter gesloten deuren zullen plaatsvinden, waarbij volgend jaar maart over de uiteindelijke regels wordt beslist.

In de brief, die ook door meerdere Nederlandse organisaties is ondertekend, wordt de Europese Commissie opgeroepen om rekening te houden met de impact die DPI op de privacy van mensen heeft en hoe de technologie zich verhoudt met de AVG (pdf).

Alles bij de bron; Security


 

De Amerikaanse netwerktoezichthouder FCC heeft aangekondigd dat de regels die netneutraliteit garanderen in de VS per 11 juni komen te vervallen. 

In plaats van netneutraliteit moeten providers aan klanten melden of ze bepaalde diensten voorrang geven boven andere. De nieuwe regels maken het mogelijk voor providers om deals te sluiten met aanbieders van diensten om die voorrang te verlenen en dat is een mogelijke nieuwe bron van inkomsten. Zo kan een Amerikaanse provider besluiten om verkeer van de ene videodienst voorrang te verlenen boven de andere, waardoor klanten wellicht langer moeten wachten of een lagere bitrate krijgen bij een concurrerende dienst.

Alles bij de bron; Tweakers


 

Met de komst van de nieuwe president is ook het leiderschap van de toezichthouder FCC op de schop gegaan. De FCC houdt toezicht op de communicatiesector en kan je enigszins vergelijken met onze eigen toezichthouder ACM. Zo stelt de FCC regels op over netneutraliteit en ziet zij erop toe dat providers zich hieraan houden. Maar de nieuwe baas van de FCC is, anders dan zijn voorganger, geen fan van netneutraliteit. Eén van de eerste acties na zijn aantreden was het doen van een voorstel om netneutraliteit weer te schrappen.

Die vrijheid is belangrijk voor jou, maar ook belangrijk voor de verdere ontwikkeling van het internet omdat een internet zonder poortwachters innovatie en concurrentie bevordert.

Bits of Freedom tekende daarom samen met 200 andere organisaties een brief aan de nieuwe baas van de FCC. In de brief onderstrepen we dat het internet juist enorm succesvol is door het uitgangspunt dat iedere computer ieder andere aangesloten computer kan bereiken, zonder dat daarvoor iemands toestemming nodig is.

Alles bij de bron; BitsofFreedom


 

Google en Facebook hebben bevestigd mee te doen aan een grootschalig protest tegen de Amerikaanse wijzigingen van netneutraliteit. Diverse andere grote internetbedrijven hebben zich ook aangesloten bij het protest op 12 juli. Bedrijven als Netflix, Twitter, Amazon, Spotify en Reddit tonen op die dag een notificatie op de voorpagina van hun websites en apps. Daarmee willen ze de wereld laten zien hoe het internet er uit ziet zonder netneutraliteit.

De demonstratie is een reactie op de geplande wijzigingen van de Amerikaanse communicatiewaakhond FCC van de regels rondom netneutraliteit. Netneutraliteit zorgt ervoor dat al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld. Daardoor mag de toegang tot legale content niet geblokkeerd worden door providers en mogen zij partijen niet voortrekken in ruil voor geld. De FCC wil die regels versoepelen.

Alles bij de bron; NU


 

Netflix heeft zich aangesloten bij het protest van diverse grote internetbedrijven tegen de Amerikaanse wijzigingen van netneutraliteit op 12 juli. Op Twitter zei het bedrijf donderdag voor netneutraliteit te blijven strijden. "Iedereen verdient een open internet." Bij het bericht stond een link naar de website voor de demonstratie. Inmiddels is het bedrijf daar ook toegevoegd aan de lijst met deelnemers. Ook bedrijven als Amazon, Kickstarter en Mozilla doen aan mee aan het protest.

Netneutraliteit houdt in dat providers de toegang tot legale content, apps en diensten niet mogen blokkeren. Daarnaast mag het internetverkeer niet in kwaliteit aangepast worden en mogen diensten, apps en websites geen voorrang krijgen in ruil voor geld.

Alles bij de bron; NU


 

Voorzitter Ajit Pai van de FCC, de Amerikaanse telecomtoezichthouder, werkt aan een plan om netneutraliteit in de Verenigde Staten terug te dringen. Pai's plan zou de basis van netneutraliteit vooralsnog wel in stand houden, maar de handhaving zou voortaan worden gedaan door de Federal Trade Commission (FTC) een overheidsorganisatie die in het teken staat van het beschermen van consumentenrechten. Ook moet de organisatie ervoor zorgen dat de concurrentiestrijd op de markt eerlijk blijft door onder meer voorzorgsmaatregelen te introduceren.

Het nieuwe plan van Pai moet de huidige regels van de FCC terugdraaien. Deze regels zijn geïntroduceerd onder het presidentschap van Barack Obama. Internetproviders moeten al het internetverkeer als gelijk behandelen. Daar is kritiek op geuit door telecommunicatiebedrijven. Maar ook Pai en andere Republikeinen hebben er moeite mee. 

Alles bij de bron; NU


 

Grote Amerikaanse telecomproviders hebben enthousiast gereageerd op de aanstelling van Foe Ajit Pai als voorzitter van de FCC. De FCC is federale commissie die toezicht houdt op de efficiëntie van de telecommarkt. Maar voorvechters van netneutraliteit, waaronder Google en Facebook, maken zich zorgen. 

Tijdens het Obama-bewind is - zowel in de Senaat als binnen de FCC - intensief gedebatteerd over netneutraliteit, met als uitkomst dat in 2015 een aantal wetten is aangenomen die de netneutraliteit moeten borgen. Maar Pai behoorde toen al niet tot de voorstemmers en ook tijdens de verkiezingscampagne van Trump trad hij geregeld naar voren met oproepen tot het 'in de fik te steken' van de betreffende regels, die naar zijn oordeel juist een rem vormen op investeringen, vernieuwing en banengroei.

"Commissaris Pai heeft een geschiedenis van aanvallen op consumentenbescherming, op de openheid van internet en op online privacy" stelt de Amerikaanse vereniging voor bescherming van online consumentenbelangen, Public Knowledge vast in een reactie op de aanstelling van Pai.

Alles bij de bron; AGConnect [Thnx/2/Dick]


 

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha