Test Aankoop onderzocht zeven speelgoedrobots. Twee daarvan sturen persoonlijke gegevens naar een bedrijf dat online data verzamelt. Uit voorzorg raadt de consumentenorganisatie de aankoop van de twee robots af...

...de 'Sphero BB-8' uit Star Wars en de robothond 'WowWee Chip' sturen persoonlijke gegevens en de identiteit van de smartphone of tablet waarmee ze bestuurd worden naar het bedrijf Flurry, zonder medeweten van en zonder meerwaarde voor de gebruiker, aldus Test Aankoop. "De 'WowWee Chip' is zelfs zonder code-opgave te besturen via bluetooth. Dat wil zeggen dat een buurman in theorie de controle op de hond zou kunnen overnemen."

De consumentenorganisatie beveelt ouders die zo'n speelgoed willen aankopen aan om zich goed te informeren en er zich bewust van te zijn dat er momenteel nog geen duidelijke wetgeving is om dergelijke apparaten te kaderen qua veiligheid en qua bescherming van het privéleven.

Alles bij de bron; Knack

Aanvulling;

De onveilige smart speelgoedvogel Teksta Toucan maakt het mogelijk voor aanvallers om kinderen op afstand af te luisteren en audiobestanden voor hen af te spelen. De Toucan kan via een smartphone-app bediend worden. De communicatie tussen de vogel en app vindt plaats via bluetooth.

De vogel is uitgerust met zowel een microfoon als speaker en beschikt over stemherkenningstechnologie. De speelgoedvogel heeft veel gemeen met de My Friend Cayla en i-Que Intelligent Robot. In dit speelgoed werden door de Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet allerlei kwetsbaarheden aangetroffen, wat uiteindelijk tot een verbod in Duitsland leidde.

De Teksta Toucan bevat net als de Cayla en i-Que ook allerlei kwetsbaarheden. Zo is het eenvoudig om via bluetooth verbinding met het speelgoed te maken en audio af te spelen. Daarnaast kan een aanvaller van de microfoon gebruikmaken om de omgeving af te luisteren.

Alles bij de bron; Security