Het Internet of Things is op veel manieren al precies de nachtmerrie zoals je het in dystopische sciencefiction zou lezen. Hoewel het erg in trek is om je huis vol te stoppen met apparaten die altijd online zijn, vinden de meesten het niet oké om daardoor bespioneerd te worden als je bij iemand op bezoek bent of een AirBnB hebt gehuurd.

Toch kan je nooit zeker weten of er niet ergens een wificamera is verstopt. Daarvoor heb je nu het script dropkick.sh, bedacht door Julian Oliver dat iedere wificamera in een lokaal netwerk uitschakelt.

“Ik schrok enorm toen ik las van hoeveel mensen de privacy wordt geschonden door dit soort apparaten,” zegt Oliver en daarmee verwijst hij naar de recente verhalen van mensen die een camera in hun huis vonden waarmee ze in het geheim werden bekeken. “Ik dacht: nu is het tijd om even een uurtje te gaan zitten en een scriptje te maken.”

Dropkick.sh is gebaseerd op glasshole.sh, een ander script van Oliver, waarmee mensen met een Google Glass worden aangepakt. Door de MAC-adressen die bij de Glass horen te blokkeren, zorg je ervoor dat er geen verbining met het internet gemaakt kan worden. Je hebt er niet eens het wifiwachtwoord voor nodig. Zolang je de naam van het netwerk weet, dan kan het scriptje ervoor zorgen dat een Google Glass bij jou in de buurt geen wifiverbinding meer kan maken. Volgens Olivers zorgt het script ervoor “dat het niet meer nodig is om, lichtelijk paranoïde, door andermans spullen te zoeken.” Zelfs als de camera niet verstopt is, kun je met het script ook het statement maken dat je jezelf niet ongevraagd laat bespioneren.

Voor het script heb je een UNIX-commandoregel nodig, dus je moet Linux of Mac OS X gebruiken. Oliver heeft ook een gebruiksvriendelijkere oplossing in de vorm van de Cyborg Unplug. Dit is een klein apparaatje dat, zodra je het met een netwerk verbindt, ervoor zorgt dat alle spionagegevoelige apparatuur, zoals een Google Glass, wificamera’s of drones met een wifiverbinding, geen verbinding met het internet meer kan maken.

Alles bij de bron;  MotherBoard [thnx-2-Luc]