Het is een bekende filmische plotwending: de held of schurk die plotseling aan z'n nek begint te peuteren en een masker omhoog trekt om te onthullen dat hij helemaal niet is wie we dachten. Hoe onrealistisch het ook klinkt: het blijkt niet puur fictie. Volgens financiële technologiebedrijven die digitaal de identiteit van klanten controleren voor banken en bedrijven, komen pogingen tot identiteitsfraude met siliconen maskers regelmatig voor.

...Ook het Nederlandse Fourthline zag afgelopen jaar voor het eerst criminelen voorbijkomen die met een siliconen masker probeerden de identiteit van een ander aan te nemen. Het bedrijf voert jaarlijks bij elkaar een paar miljoen identiteitscontroles uit voor verschillende Europese banken, bedrijven en instellingen. Onder de klanten zijn de nationale Franse politie, de mobiele bank N26 en de Nederlandse bedrijven De Giro, KPN en Bol.com.

...klanten die een rekening bij een bank willen openen worden door het bedrijf gevraagd om zich via een app aan te melden en te laten zien wie ze zijn. Via de app moeten ze dan hun gezicht en paspoort vanuit verschillende hoeken laten scannen. Vervolgens analyseren algoritmes de gezichten en data die ze vinden en vergelijken ze de gevonden informatie ook met berichten in de media, openbare sanctielijsten en andere data. 

Volgens het Britse iProov wijst er op dat 'deep fakes', waarbij beelden digitaal gemanipuleerd worden om op iemand anders te lijken, een nog grotere bedreiging zijn. "Die zijn schaalbaar en kunnen toegepast worden op veel verschillende identiteiten."

Volgens Krik Gunning van Fourthline raken criminelen steeds meer bedreven in identiteitsfraude. "Fraudeurs zijn niet alleen beter geworden in het vervalsen van een officieel door de overheid uitgegeven ID-bewijs, maar zijn ook bewuster van iemands digitale identiteit in het algemeen."

De analisten van het bedrijf zien geregeld valse ID-bewijzen voorbijkomen die exact overeenkomen met de informatie op socialemedia-accounts. "Een Facebook- of LinkedIn-account, inclusief volledige naam, geboortedatum, geboorteplaats en connecties met (nep) vrienden en familie."

Alles bij de bron; NOS