We besteedden al eerder aandacht aan de zaak van Ron Kowsoleea: een succesvol zakenman wiens identiteit door een oud-klasgenoot werd gebruikt tijdens een aanhouding in Suriname. Nu, 15 jaar later, is Ron Kowsoleea failliet, staat in de databases van Justitie te boek als zware crimineel en gaat hij liever zijn huis niet meer uit. Dat is niet zo vreemd na ruim 40 keer met groot machtsvertoon door Justitie te zijn aangehouden.

 

Ron Kowsoleea is het levende voorbeeld van iemand die zich keurig aan de wet houdt en zijn geld verdiende met keihard werken. Zelfs toen hij onterecht boetes kreeg, had hij nog vertrouwen in ons rechtssysteem en ging ervan uit dat alles goed zou komen. Begin deze maand oordeelde de Haagse rechtbank echter, dat de staat niet verantwoordelijk is voor vervuilde politie- en justitieregisters. Wij vragen ons dan serieus af wie in dit land dan wel verantwoordelijk voor dit soort fouten is en tevens vragen wij ons af of Ron Kowsoleea de enige is.

Albert Meijer, deskundige op het gebied van informatietechnologie en bestuur aan de Universiteit Utrecht zegt: ,,Techniek lijkt allemaal flitsend en mooi, maar niemand kan zien hoe dit uitpakt,’’. Er komen steeds meer technologische systemen en steeds meer databanken worden aan elkaar gekoppeld. ,,Daardoor zie je de verantwoordelijkheid verdampen. Je weet niet meer wie verantwoordelijk is voor welke informatie.’’

Lees verder...