Een stel uit Roosendaal is woensdag opgepakt omdat zij zouden hebben gefraudeerd met DigiD. Het duo is vermoedelijk binnengedrongen op een netwerk, waarna ze wachtwoorden en accounts hebben gebruikt om bankrekeningen en telefoonnummers van anderen op overheidswebsites aan te passen. Daardoor kwamen de uitkeringen en toeslagen niet bij de aanvragers terecht, maar bij het stel zelf.

Het is niet de eerste keer dat DigiD gevoelig blijkt voor fraude. Bij het gebruiken van een DigiD-account zijn een aantal persoonlijke gegevens essentieel. Onder meer het adres, geboortedatum en Burgerservicenummer worden opgeslagen in het DigiD-account. Daarmee zijn gebruikers niet alleen kwetsbaar voor diefstal maar ligt ook identiteitsfraude op de loer.

De gegevens die worden opgeslagen in een DigiD-account zijn ook juist de gegevens die criminelen kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een DigiD-activeringscode aan te vragen en daarmee met een valse identiteit uitkeringen op een ander rekeningnummer te laten storten. In maart nam de overheid al de maatregel om DigiD activeringscodes in risicogebieden per koerier te laten bezorgen bij burgers, uit angst voor diefstal van de gegevens.

Vooral burgers die financieel veel leunen op de overheid, zoals studenten en ouderen, kunnen door dit soort fraude veel geld mislopen.

Alles bij de bron; Elsevier