De Britse geheime dienst GCHQ heeft de afgelopen jaren een speciale afdeling opgezet voor online-infiltratie, -misleiding, -beïnvloeding en -verstoring en het toebrengen van reputatieschade. 

Deze afdeling JTRIG (Joint Threat Research Intelligence Group) begeeft zich op sociale media om daar activisten en hackers uit de tent te lokken. Daarnaast is de dienst expliciet opgericht om bedrijven te besmeuren, zo blijkt uit de presentatie die de Britten in 2012 aan hun Amerikaanse collega's van de NSA gaven.

Een van de klassieke trucs is het ongeloofwaardig maken van een doelwit. Dat kan door zijn foto op socialenetwerksites te vervangen, valse blogs te schrijven of familie, vrienden en collega's te mailen. 

Onder de kop Een bedrijf in diskrediet brengen volgen tips: 'Vertrouwelijke informatie lekken naar de pers', 'Negatieve informatie posten op daarvoor geschikte fora', en 'Deals tegenhouden/Het ruïneren van zakenrelaties'. Concreter wordt het niet - en dus is niet duidelijk of deze trucs echt worden toegepast, hoe vaak en op wie. Maar de documenten bewijzen eens te meer dat de Britten niet vies zijn van operaties die weinig met terreurbestrijding te maken lijken te hebben.

De dienst geeft een cursus van drie weken voor dergelijke cyberoperaties. Eén tak van de cursus is toegespitst op 'strategische beïnvloeding', een andere op 'social engineering': het aanpappen met mensen in de buurt van een doelwit om hun computer te kunnen hacken.

De agenten van JTRIG begaven zich in 2011 undercover in chatrooms waar veel hackers zitten. Ze legden zo contact met leden van hackerscollectief Anonymous, die de maanden daarvoor digitale aanvallen hadden uitgevoerd op onder meer Amerikaanse en Britse overheidsdiensten. Nadat het contact was gelegd werden de hackers zelf gehackt, en kon de geheime dienst ze identificeren en laten oppakken.

Alles bij de bron; Volkskrant