Agenten van de Britse Metropolitan Police, de grootste politiedienst van het land, hebben tussen 1968 en 1994 de identiteit van ongeveer 80 dode kinderen gestolen. Ze gebruikten de aliassen bij undercoveroperaties zonder dat de ouders van de overleden kinderen op de hoogte waren van deze werkwijze. Dat blijkt uit een onderzoek van The Guardian.

De praktijken zouden begonnen zijn in 1968 met als doel het bespioneren van groeperingen die protesteerden tegen onder meer kernenergie, racisme, oorlog en het kapitalisme. Het hele proces werd "jackal run" genoemd, naar de roman 'The Day of the Jackal', waarin auteur Frederick Forsyth zulke praktijken omschrijft.

Een voormalig lid van de Special Demonstration Squad - de dienst werd in 2008 ontmanteld - vergelijkt de praktijken zelfs met die van de Stasi, de geheime dienst van de DDR. Volgens sommige bronnen zouden de politiediensten tot 2003 identiteiten van overleden kinderen hebben gebruikt voor hun operaties. Ondertussen wordt er minstens één officiële klacht onderzocht.

Alles bij de bron; gazetvanantwerpen


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha