De impact van identiteitsfraude is vaak minder groot dan wordt voorgesteld, maar kan wel veel tijd kosten om te herstellen. Dat stellen onderzoekers van BMC Onderzoek en de Universiteit Leiden die in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek (pdf) naar ID-fraude deden.

Daarin zeggen de onderzoekers dat de beeldvorming over identiteitsfraude wordt gedomineerd door uitzonderlijke gevallen. In de meeste gevallen zijn de gevolgen minder ingrijpend en blijft de schade beperkt tot tientallen tot honderden euro’s. Het herstel kan wel veel tijd kosten, doordat het slachtoffer bijvoorbeeld aangifte moet doen, organisaties moet verzoeken de vervalste gegevens te corrigeren of een nieuw identiteitsbewijs moet aanvragen.

Daarnaast is er emotionele schade: slachtoffers van identiteitsfraude kunnen zich op een vergelijkbare manier onveilig voelen als slachtoffers van geweldsdelicten.

...Aan de andere kant zijn er ook drempels voor de slachtoffers van ID-fraude. Hoewel identiteitsfraude sinds mei vorig jaar als zelfstandig strafbaar feit in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen, is dit nog niet bij alle onderdelen van de politie doorgedrongen. De politie is inmiddels bezig met een intern opleidingstraject om hierin verbetering te brengen. Ook blijken herstelacties van identiteitsgegevens in de basisregistratie personen bij gemeenten soms moeilijk.

Alles bij de bron; Security


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha