Gaat u deze zomer op vakantie? Dan is de kans groot dat het hotel of de camping waar u logeert of het autoverhuurbedrijf waar u een auto huurt, vraagt om een kopie van uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Maar ook steeds meer andere organisaties vragen om een kopie van deze documenten. Bijvoorbeeld als u een huurcontract of telefoonabonnement afsluit. Hierdoor neemt de kans op identiteitsfraude toe.

Bij identiteitsfraude maakt iemand illegaal gebruik van uw persoonsgegevens. Bijvoorbeeld om een bankrekening aan te vragen of voor zorg in het ziekenhuis. Ook komt het voor dat iemand een paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) van een ander gebruikt om de grens over te gaan. Als criminelen uw identiteitsgegevens hebben misbruikt, wordt u als dader gezien. De echte dader is onzichtbaar, en u wordt slachtoffer, met alle gevolgen van dien.
 
Op drie manieren kunt u zelf helpen om identiteitsfraude te voorkomen.
 
1. Maak een kopie van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor anderen;
2. Geef niet zomaar informatie over uzelf;
3. Pas op met persoonlijke informatie op papier.
 
Geef nooit zomaar uw identiteitsbewijs af. Als iemand een kopie wil maken, vraag dan altijd waarom. Registratie van het soort identiteitsbewijs en het documentnummer (bijvoorbeeld: paspoort, NWLFR3706) is meestal voldoende. Geeft u toch een kopie af? Schrijf op de kopie dat het een kopie is, aan welk bedrijf u de kopie geeft en de datum waarop u de kopie afgeeft. Streep op de kopie uw burgerservicenummer (BSN) door in de strook onderaan uw paspoort. Op uw rijbewijs staat dit nummer aan de achterkant (op het ouder rijbewijs aan de binnenkant op de eerste pagina). Zo maakt u het fraudeurs moeilijk om de kopie te bewerken. 
 
Met de KopieID app maakt u heel eenvoudig een kopie van uw identiteitsdocument onbruikbaar voor anderen. Maak via de app een foto van uw document, zet de datum en het doel van de kopie erop en ten slotte streept u uw BSN door. Zo kunt u een kopie van uw document veilig verzenden. Download de App in de App Store, Google Play Store of Windows Phone Store.
 
Alles bij de bron; Dichtbij

Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha