Het eerste was ze mij bij het inchecken in het hotel vroeg, was: 'Mag ik uw paspoort?'. Tuurlijk mag dat. Ik gaf mijn paspoort af. Pas toen ze een kopie wilde maken, kwam ik in actie. 

Het is tegenwoordig vaste prik om een legitimatie te vragen. Als je bij een hotel komt, bij een bank, op een camping, noem maar op. Liefst een paspoort of identiteitsbewijs; een rijbewijs is vaak niet voldoende. Omdat persoonlijke gegevens voor allerlei doeleinden kunnen worden misbruikt, moet je heel goed opletten aan wie je deze gegevens laat zien . Ik ben daar in ieder geval heel alert op.

Geef nooit zonder meer je paspoort af; als iemand een kopie wil maken, vraag dan naar de reden. Je geeft je pinpas toch ook niet aan 'iedereen'? Meestal is het voldoende als men het soort identiteitsbewijs heeft, alsmede het nummer. Meer hoeft niet.

Moet je ècht een kopie afgeven?

- Zorg er dan voor dat je met pen diagonaal erop zet: KOPIE. Liefst nog waarvoor het bedoeld is en voor welke instantie;
- maak het BSN nummer onzichtbaar; let op: het staat 2x op je paspoort;
- zet er een datum op;

Het gebruik van BSN nummers is bij wet geregeld. In mijn blog 'Privacy, mij ’n zorg' heb ik aangegeven hoe gemakkelijk jouw persoonlijke gegevens kunnen worden uitgewisseld.

Alles bij de bron; deOndernemer


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha