Identiteitsfraude kwam vorig jaar het meest voor in Noord-Holland. Vorig jaar gaf 1.8% van de inwoners van Noord-Holland aan te maken te hebben gehad met identiteitsfraude. Dit blijkt uit enquêteresultaten afkomstig uit de eerder dit jaar gepubliceerde Veiligheidsmonitor 2013 van het CBS.

Onder identiteitsfraude vallen incidenten waarbij zonder toestemming via internet gebruik wordt gemaakt van iemands persoonlijke gegevens voor financieel gewin. 1.2 % van de inwoners maakte melding van skimming, identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen of het internet. 

4% van de Noordhollanders gaf aan te maken hebben gehad met koopfraude. 0.3% gaf aan slachtoffer te zijn geworden van verkoopfraude. Onder koopfraude vallen bestelde en betaalde spullen die niet geleverd zijn. Verkoopfraude, waarbij geleverde goederen of diensten niet betaald worden, komt veel minder voor. 

0.5% van de inwoners kreeg naar eigen zeggen te maken met phishing of pharming, het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website en ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcard-nummer.
 
Vorig jaar gaven landelijk meer mensen aan dat ze opgelicht waren bij kopen via internet dan in 2012. Het aantal slachtoffers van skimming nam af, ook het aantal slachtoffers van identiteitsfraude. De enquête werd afgenomen onder mensen boven de 15 jaar.

Alles bij de bron; Dichtbij [met interactieve grafiek voor alle provincies vd jaren 2012-2013]


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha