Het was al een zinloze bezigheid, die ‘vergeet-me’-actie van Google, maar nu het bedrijf daadwerkelijk sinds enkele dagen actie aan het ondernemen is, wordt het lachwekkend. Bij elke zoekpoging (op een Europese site van Google) naar een naam op het internet staat nu dat ‘er mogelijk enkele links zijn verwijderd’.

Gelukkig kunnen we deze rare fratsen gemakkelijk omzeilen: we zoeken voortaan gewoon via de Verenigde Staten..

Zoals te doen gebruikelijk hult Google zich in stilzwijgen over wat er nu precies ‘vergeten’ wordt en op welke aantallen gebruikers en geïndexeerden de acties van toepassing zijn. Wel heeft het bedrijf bekendgemaakt dat het van ‘bekende’ personen geen links gaat verwijderen: het schijnt daarbij te werken met mensen die in de internet encyclopedie Wikipedia vermeld staan en dat zijn er nogal wat.

Hebben wij, zoals Europa beweert, werkelijk het recht om vergeten te worden dan zit er dus maar een ding op: het aanpakken van de informatie aan de bron. Dan zou het bijvoorbeeld gaan om archieven van kranten, registers van bedrijven en instellingen en miljoenen blogs. Daarmee zou Europa wel een heel bedenkelijke weg inslaan die veel weg heeft van het vervalsen van de eigen geschiedenis.

Dat zal natuurlijk nooit gebeuren en dat weten ze in Brussel ook wel. De maatregel die Google is opgelegd was alleen voor de bühne bedoeld en haalt in de praktijk niks uit.

Alles bij de bron; HPdeTijd