In maart van het jaar 1989 presenteerde Berners-Lee een paper met de weinig spannende titel ‘Information Management: A proposal‘. In het document stelde hij voor om op een geheel nieuwe manier informatie te linken en delen via het internet. Het was de geboorteakte van het wereldwijde web.

 “In de kwart eeuw die volgde, heeft het web de wereld veranderd op manieren die ik me nooit had kunnen inbeelden,” schrijft Berners-Lee op de website Webat25.org die speciaal voor de jarige webwereld in het leven is geroepen. “Het leidde tot innovaties in onderwijs en zorg, liet geografische en sociale grenzen vervallen, revolutioneerde de media, veranderde de politiek in veel landen omdat er nu constant een dialoog mogelijk was tussen de leiders en de mensen die zij leiden.”

Ondanks dat het succes Berners-Lee verrast heeft, kan hij het wel verklaren. “Er zijn enkele principes die de groei van het web – als een platform – mogelijk maakten. Het web is universeel, rechtenvrij, open en gedecentraliseerd. Duizenden mensen werkten op een geweldige manier samen aan de ontwikkeling van het web: tienduizenden anderen bedachten de applicaties en services die het web voor ons vandaag de dag zo nuttig maken en er is nog steeds ruimte voor een ieder van ons om nieuwe dingen op en door het web te creëren.”

Tegelijkertijd is er ook reden tot zorg. “Het web moet gekoesterd en beschermd worden. Maar nu ondernemen sommige bedrijven en overheden acties die onze fundamentele vrijheden op het web bedreigen.” Denk aan bedrijven die onze persoonlijke data verzamelen en overheden die bepaalde sites of sociale netwerken dichtgooien. 

Ondanks 25 succesvolle jaren is er meer dan ooit werk aan de winkel. “We moeten de kernprincipes blijven verdedigen en enkel belangrijke uitdagingen de baas worden. Om er drie te noemen: Hoe verbinden we bijna tweederde van de planeet dat momenteel geen toegang heeft tot het web aan dat web? Wie heeft het recht om onze persoonlijke gegevens te verzamelen, voor welk doel en onder welke regelgeving? En hoe creëren we een goed presterende, open architectuur die op elk apparaat werkt?

Alles bij de bron; ScienTias