Mijn telefoon (HTC one) was al een tijdje traag en het leek wel of hij steeds sneller leeg liep. Tot ik afgelopen zondag een systeemupdate (Android 4.4.3) kreeg. Toen wist ik het zeker. Binnen een uur of vier was de batterij klaar. De uiteindelijke boosdoener bleek Google Now te zijn. Google, die met zijn wildgroei aan apps zijn eigen operating systeem sloopt. Waar ging dit mis?

Google Now is de ultieme P.A. Hij weet waar je bent, waar je naar toe wilt en of je die dag een paraplu nodig hebt. Om Google Now optimaal te laten werken wordt gebruik gemaakt van locatie- en browsergegevens. Geen zorgen, volgens de voorwaarden wordt alles geanonimiseerd naar de servers van Google gestuurd.

Hoewel deze voorwaarden me aanvankelijk wel een beetje zorgen baarden, wilde ik de veelbesproken app toch testen. Nauwelijks kon ik vermoeden dat mijn telefoon volcontinu in verbinding zou staan met de servers van Google en bovendien voortdurend in contact zou proberen te komen met de GPS satellieten, iets dat in een stad met dichte bebouwing niet altijd even soepel verloopt. 

Google Now is imiddels gedeactiveerd en mijn batterij is weer als nieuw. Maar voor iedereen die zich afvraagt hoe het toch komt dat die batterij maar zo kort mee gaat: controleer even of Google Now niet toevallig aanstaat.

Alles bij de bron; Trouw