MobiiSpy, die zich vooral op ouders en werkgevers richt, heeft 95.000 foto's en 25.000 audio-opnamen gelekt die via de software waren gemaakt en opgenomen. De zeer gevoelige gegevens waren voor iedereen op internet toegankelijk.
De database werd ontdekt door beveiligingsonderzoeker Cian Heasley, die Vice Magazine tipte. Het ging om bijna 20 gigabyte aan data, waarvan 16 gigabyte aan afbeeldingen en 3,7 gigabyte aan opnamen in mp3-formaat.
Vice Magazine is naar eigen zeggen wekenlang bezig geweest om Mobiispy te informeren, maar zonder succes. Naar aanleiding van het datalek heeft de hostingprovider inmiddels besloten om de website en database van de spywareleverancier offline te halen. Daarop is de website door de provider offline gehaald.
Via MobiiSpy, dat klanten op de telefoon van hun doelwit moeten installeren, is het mogelijk om op afstand alles te zien wat er met de telefoon wordt gedaan. Zo is het mogelijk om in- en uitgaande gesprekken af te luisteren, sms-berichten te lezen, de gps-locatie te zien en gesprekken die via Facebook WhatsApp en andere chat-apps worden gevoerd "te bespioneren", aldus een uitleg van de ontwikkelaar. Ook kan de microfoon worden ingeschakeld zodat de omgeving is af te luisteren.
Vorige week zijn er in de Tweede Kamer nog Kamervragen over dergelijke commerciële spyware aan minister Dekker voor Rechtsbescherming gesteld.
Alles bij de bron; Security