In het tweede Lustrumjaar van SOLV advocaten mag een overzicht van wat er dit jaar zoal op het gebied van internetrecht is gebeurd natuurlijk niet ontbreken! ...

Privacy

Helaas scoort ons land wederom slecht als het gaat om privacy. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders het meest ‘relaxed’ staan tegenover bescherming van hun privacy. We leveren maar al te graag onze persoonsgegevens in om gebruik te kunnen maken van gratis online diensten. En dat terwijl er genoeg reden was om je zorgen te maken dit jaar.

Zo werden OV-bedrijven zoals NS, RET en GVB onlangs nog op de vingers getikt door het CBP omdat ze de reisgegevens van studenten veel te lang bewaren. Dit naar aanleiding van een handhavingsverzoek dat ingediend was door de studenten van rechtswinkel De Clinic.

Op 29 november van dit jaar diende de eerste zitting in de zogenaamde Paspoortzaak. In die zaak eisen Stichting Privacy First en 21 natuurlijke dat bepaalde delen van de Nieuwe Paspoortwet buiten werking worden gesteld. Het verplicht opslaan van vingerafdrukken, zoals voorzien in deze wet is namelijk onvoldoende voorzien van waarborgen met betrekking tot de bescherming van privacy.

Intellectuele eigendom algemeen

Het afgelopen jaar was er veel te doen over ACTA, het internationale verdrag dat inbreuk op intellectuele eigendomsrechten moet aanpakken. Dit verdrag is omstreden omdat de onderhandelingen in alle geheimzinnigheid plaatsvonden, terwijl uit uitgelekte teksten bleek dat vergaande maatregelen tegen consumenten en internet service providers mogelijk verplicht zouden worden gesteld. De meest scherpe randjes zijn inmiddels van het verdrag af, maar reden om achterover te leunen is er absoluut niet: strafrechtelijke vervolging van consumenten blijft vooralsnog mogelijk, P2P software kan worden verboden, harde vrijwillige maatregelen door de branche worden aangemoedigd, en ‘Amerikaanse toestanden’ voor wat betreft de hoogte van schadevergoeding bij inbreuk is evenmin uitgesloten.

Lees alles bij de bron; solv